20 / 06 / 2021


Nutriție și sănătate: „Gras, dar în formă” este un mit, arată un nou studiu efectuat pe o jumătate de milion de oameni

Studii anterioare spuneau că o formă fizică bună poate atenua efectele negative ale greutății excesive asupra inimii, dar sunt infirmate…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 26/01/2021

Studii anterioare spuneau că o formă fizică bună poate atenua efectele negative ale greutății excesive asupra inimii, dar sunt infirmate de un studiu publicat săptămâna trecută în European Journal of Preventive Cardiology, revista Societății Europene de Cardiologie și citat de CNN.

„Nu se poate să fii ‘gras și sănătos’. Este prima analiză la scară națională care arată că a fi activ în mod constant nu va fi probabil suficient ca să elimine efectele dăunătoare asupra sănătății ale grăsimii corporale în exces”, spune Alejandro Lucia, autor al studiului și profesor de fiziologie la Universitatea Europeană de la Madrid. „Rezultatele noastre resping noțiunea că un stil de viață activ fizic poate șterge în totalitate efectele supragreutății și obezității”.

Cercetări anterioare prezentaseră unele dovezi că oamenii „grași, dar în formă” puteau avea o stare cardiovasculară similară cu cei care erau „slabi, dar nu în formă”, dar Lucia spune că aceasta a avut consecințe indezirabile: „A condus la propuneri controversate de politici de sănătate care prioritizau activitatea fizică și vigoarea înaintea scăderii în greutate. Studiul nostru a căutat să clarifice relația dintre activitate, greutate corporală și sănătatea inimii”.

Cercetătorii au prelucrat date de la 527.662 de adulți ocupați în muncă și asigurați de o companie de prevenție a riscului ocupațional, cu vârsta medie de 42 de ani. Ei au fost împărțiți în trei grupuri după activitate fizică și greutate: 42% aveau o greutate normală, cu un indice al masei corporale (IMC) de 20-24,9; 41% erau supraponderali (IMC 25- 29,9); 18% erau obezi (IMC 30 sau peste).

Cercetătorii le-au monitorizat sănătatea cardiovasculară, urmărind diabetul, colesterolul și hipertensiunea arterială, aceștia fiind factori de risc major pentru atac cerebral și infarct.

Concluzia a fost că orice nivel de activitate fizică face mai puțin probabil ca subiecții să prezinte unul din acești factori,

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: