30 / 07 / 2021


Nutriție și sănătate: Fiți precauți – multe articole din revistele de nutriție sunt plătite de industria alimentară

S-ar putea să nu fiți surprinși că cercetătorii plătiți de industria alimentară sunt favorabili intereselor acesteia. Exemplele în acest sens…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 20/12/2020

S-ar putea să nu fiți surprinși că cercetătorii plătiți de industria alimentară sunt favorabili intereselor acesteia. Exemplele în acest sens sunt numeroase.

Să vedem câteva dintre „studii”: sucul de măceșe previne infecțiile urinare? Susținut de asociația cultivatorilor. Pastele nu provoacă obezitate? Finanțat de cel mai mare producător de paste din lume. Recentul experiment cu nucile care măresc semnificativ „funcția orgasmică și dorința sexuală”? Generozitatea „Big Nut”.

Fiecare din aceste cazuri este doar un vârf de aisberg al influenței industriei. Nu spun mai nimic despre cât de prezente sunt aceste conflicte de interese în lumea cercetării alimentare. O analiză foarte recentă oferă o imagine în premieră a problemei în toate formele sale, de la afilierea cercetătorilor la finanțarea studiilor. Și este peste tot. Mai des decât credeați, cercetarea din industrie ajunge la rezultate care sunt aliniate intereselor sponsorului.

După cum reiese, aproape unu din șapte studii din cele mai populare reviste de nutriție este influențat de industria alimentară – iar într-o publicație, intitulată „Journal of Nutrition”, influența se manifestă în unu din trei studii. Producătorii cei mai implicați sunt cei de alimente procesate, suplimente alimentare și lactate. Autorii analizei au fost uimiți de cât de favorabile sunt rezultatele cercetătorilor din industrie, în comparație cu cele ale unora care nu sunt în conflict de interese.

„Articolele în care este implicată industria alimentară au o probabilitate de șase ori mai mare să fie favorabile industriei decât o selecție aleatorie a altora”, spune Gary Sacks, conferențiar la Deakin University din Australia și autor principal al articolului de miercuri. „Am fost surprins… de șase ori mai mult e un număr mare”.

Sacks și echipa lui au investigat toate materialele originale publicate de cercetători în cele mai citate 10 reviste alimentare și de nutriție din 2018.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: