18 / 06 / 2021


Nutriție și sănătate: „Ce-a fost mai întâi, oul sau colesterolul?”. Adevăruri demonstrate despre relația dintre ele

Pretutindeni în lume, ouăle sunt un aliment hrănitor și ieftin, dar gălbenușul lor este privit ca o sursă de creștere…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 03/03/2021

Pretutindeni în lume, ouăle sunt un aliment hrănitor și ieftin, dar gălbenușul lor este privit ca o sursă de creștere a colesterolului. Medical News Today trece în revistă dovezi care arată că ouăle nu măresc colesterolul pentru cei mai mulți oameni și prezintă totodată și unele alternative de consum.

Ce este colesterolul și de ce poate fi periculos?

Ficatul produce colesterol în mod natural. Este un compus gras din fiecare celulă și organismul are nevoie de el pentru a fi sănătos. Este o moleculă structurală în membranele celulare, iar corpul îl utilizează și pentru a produce bila pentru digestie, vitamina D și hormoni ca estrogenul și testosteronul.

Ficatul produce destul colesterol pentru organism. Totuși, o persoană îl poate procura și din dietă. Dacă cineva consumă alimente bogate în colesterol, ficatul va răspunde producând mai puțin. Echilibrul este menținut și sursele alimentare de colesterol, inclusiv ouăle, au impact minim asupra colesterolului din sânge.

Totuși, acest compus gras are o proastă reputație din cauza asocierii lui cu boala coronariană, infarctul și accidentul vascular. Relația este complexă și din cauză că în sânge circulă variante cu acțiuni diferite ale moleculei. Ele provoacă efecte pozitive sau nedorite în funcție de nivelul lor.

În procesele normale din corp, molecule numite lipoproteine se combină cu colesterolul pentru a fi purtate în sânge. Există colesterol LDL cu lipoproteine de densitate redusă și colesterol HDL cu lipoproteine de înaltă densitate.

Colesterolul LDL

Când oamenii vorbesc despre efectele negative ale colesterolului se referă la nivelul total de colesterol și la nivelul celui numit colesterol LDL. Acesta este tipul de „colesterol rău”.

Dacă este prea mult colesterol LDL în sânge, el se poate lipi pe pereții vaselor. În timp, aceste acumulări formează plăci care îngustează arterele,

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: