22 / 01 / 2022


Numerele de înmatriculare de la mașinile din regiunea transnistreană, în lumina relațiilor R. Moldova-Ucraina

Există semnale că Ministerul de Externe de la Chișinău ar sabota cooperarea R. Moldova cu Ucraina. Cel puțin asta a…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 14/01/2021

Există semnale că Ministerul de Externe de la Chișinău ar sabota cooperarea R. Moldova cu Ucraina. Cel puțin asta a dat de înțeles parlamentarul Igor Munteanu, care a publicat o notă diplomatică trimisă ieri la Kiev, în adresa MAE al Ucrainei, prin care autoritățile din R. Moldova solicită amânarea aplicării noilor reguli de transport internațional.
„Voi prezenta o cerere transmisă printr-o notă diplomatică la Kiev pe 13.01.21, în adresa MAE al Ucrainei, cu solicitarea de a amâna aplicarea noului regim de transport RM-Ucraina, care reglementează intrarea pe teritoriul Ucrainei doar a mijloacelor de transport cu numere de înregistrare aduse în conformitate cu modelul agreat anterior (numere neutre) și un sticker cu semnul MD, deopotrivă cu numerele de înregistrare ale mijloacelor de transport conforme legislației din Republica Moldova. Nota transmisă guvernului de la Kiev nu indică motivele și nici termenii pentru care se cere amânarea acestui regim nou de transport internațional. Nu este clar nici ce are de câștigat politic sau economic Chișinăul din această amânare, care nu reflectă scopul de aplicare graduală a legilor RM asupra acestui teritoriu, și nici de adaptare a cetățenilor din stânga Nistrului la noile realități politice”, a subliniat Igor Munteanu.
Potrivit parlamentarului acest demers este și mai straniu în contextul în care Chișinăul se angajează să susțină independența și suveranitatea teritoriilor Ucrainei, aflate temporar sub ocupație străină, care obligă autoritățile Republicii Moldova să adopte cel puțin un limbaj echivalent, dacă nu și o abordare strategică asupra regimului separatist de la Tiraspol.
„Notez că Ucraina a acceptat să introducă noul regim de restricționare a automobilelor cu numere (vechi) transnistrene din 1 aprilie 2020, pe care l-a amânat până la 15 ianuarie 2021, iar după această notă stranie N.UKR/220.1/495 din 13 martie, se pare că cineva din acest guvern bezmetic de la Chișinău se îndoaie ca o balama utilă intereselor regimului separatist de la Tiraspol,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: