19 / 01 / 2022


„Nu vă temeți!” Reacție la cedarea BOR în fața imixtiunilor Institutului Wiesel | .News

Din mai multe unități administrative ale Bisericii Ortodoxe Române sosesc adrese emise de mitropolii și arhiepiscopii, în care se prelucrează…

De redactia , in Actualitate , at 13/11/2020

Din mai multe unități administrative ale Bisericii Ortodoxe Române sosesc adrese emise de mitropolii și arhiepiscopii, în care se prelucrează o adresă a Institutului Național pentru Studiul Holocaustului în România “Elie Wiesel” (INSHR-EW). Acesta solicită intervenția Patriarhiei Române pentru “a descuraja manifestările din rândurile Bisericii Ortodoxe Române care își propun reabilitarea acelor personalități care, desi au îmbrățișat ortodoxismul, au activat și s-au pus în slujba unor regimuri fasciste, antisemite sau xenofobe”, făcându-se referire în mod expres la Mircea Vulcănescu, martirizat în temnița Aiudului în 195 .
În adresa INSHR-EW se arată că acțiunea fiicei lui Mircea Vulcănescu de constatare a caracterului politic al condamnării tatălui său, ar fi fost respinsă de Curtea de Apel anul trecut. Motiv pentru care, Institutul Wiesel, invocând Art. 6 din Legea 217/2015 (cunoscută drept legea antilegionară), atrage atenția conducerii BOR că promovarea publică a cultului persoanelor vinovate de crime împotriva umanității ori promovarea doctrinelor fasciste sau legionare se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. În fine, se pune în vedere Bisericii ca, în activitatea pastoral-misionară pe care o desfășoară să țină cont de “obligația legală ca eventualele referiri la Mircea Vulcănescu să nu promoveze un cult al personalității acestuia”, rezumându-se doar la evocarea valorii operei sale filosofice și literare.
Suficient pentru ca întreaga ierahie a BOR să se pună în mișcare cu o promptitudine și solicitudine inexplicabile și, fără un singur protest, să transmită ca pe o adevărată directivă pretențiile adresate de Institutul Holocaustului.
Trec peste tonul total nepotrivit cu care conducerea INSHR-EW îndrăznește să se adreseze Bisericii naționale a României, de care aparțin aproape 90% din cetățenii acestei țări, permițându-și să facă imixtiuni în însăși activitatea pastorală a acestei instituții.
Ceea ce mă uluiește mai mult este disponibilitatea ierarhilor BOR de a se conforma instantaneu oricărei solicitări aberante venite de la un simplu institut de cercetare istorică.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: