14 / 06 / 2021


”Normalitatea” lui Voiculescu, incompatibilă cu viața… din spitale

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu anunța, recent, în presa centrală, noile schimbări aduse Legii 95, care reglementează răspunderea civilă în cazul…

De redactia , in Actualitate , at 05/04/2021

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu anunța, recent, în presa centrală, noile schimbări aduse Legii 95, care reglementează răspunderea civilă în cazul unui malpraxis. Oficialul a vorbit despre normalitate și a explicat că, în perioada stării de alertă, medici de alte specialități pot îngriji pacienți Covid-19, fără să răspundă pentru eventuale prejudicii, cu condiția respectării unor protocoale medicale. Și chiar dacă inițial intenția a fost una bună, de a asigura spitalelor covid o resursă umană atât de necesară, oferindu-le la schimb medicilor imunitate, în practică mă tem că numai bine nu va face.
Poate că nu este cea mai proastă decizie luată, vreodată, la nivel central, dar nici siguranță nu-mi inspiră și nici a normalitate nu seamănă atât timp cât noua lege implică riscuri uriașe. Și nu doar pentru pacienți, pentru că nu li se dă de ales, ci și pentru medicii de alte specialități medicale, pe umerii cărora va fi o presiune legislativă care vine cu obligații și răspunderi mult mai mari, nu cum promit guvernanții. „Deci, stabilim că medicii respectivi nu sunt răspunzători pentru daune și prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfășurate în condițiile respectării protocoalelor. Dacă protocoalele medicale sunt respectate, nu avem niciun fel de teamă de vreo consecință”, după cum afirma, zilele trecute, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Este curios, totuși, dacă protocoalele medicale la care face referire ministrul chiar se pot respecta și aplica în cazul tuturor pacienților. Sau totul este un simulacru pentru a închide, temporar, gura Federației Solidaritatea Sanitară, care a cerut încă din toamna lui 2020 acea imunitate la malpraxis? Rămâne de văzut. Cert este că nu se pot respecta acele protocoale și nu se pot aplica în cazul tuturor pacienților, după cum ne-au spus câțiva medici, a căror normalitate se rezumă la un singur principiu: ”Nu există boli, există bolnavi”. Cu alte cuvinte, boala se manifestă diferit la pacienți, pentru că ei sunt diferiți! Pentru că istoricul medical diferă, pentru că stilul de viață diferă, comportamentul, factorii de risc social, educația, iar lista e lungă. Mai mult, dacă citim corpul de lege, o să observăm că medicii de alte specialități, pot ”îngriji” pacienți covid, deci NU trata! Asta înseamnă că, teoretic, aceștia nu vor putea interveni cu manevre foarte importante la un pacient covid. Aceștia pot veni în ajutor, dar sub coordonarea medicilor de specialitate, fie ATI, fie infecționiști. Și acum vă întreb eu: unde este normalitatea acestei schimbări legislative, dacă scopul declarat a fost să acopere, în fapt, un deficit de personal? Ei bine, dacă e deficit de personal, cine îi va coordona pe toți acești medici de alte specialități?!  Când vor apărea acele situații de criză, complicații, cine va fi în dreapta pacientului covid? Medicii ATI, infecționiștii sau cei de alte specialități medicale? Vă spun eu: cine se nimerește! Asta este normalitatea din spitalele din România! Protocoalele sunt pentru costume negre, nu pentru halate albe.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: