31 / 07 / 2021


Noile contracte pentru energia electrică pot fi încheiate până la 31 martie 2021

* Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a prelungit până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici…

De redactia , in Actualitate , at 08/01/2021

* Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a prelungit până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piața concurențial reprezentanții instituției

Anunțul vine în condițiile în care piața de electricitate a devenit complet liberalizată începând de la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc prețuri stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), ci trebuie să compare și să-și aleagă de pe piața liberă oferta care li se potrivește cel mai bine.
Liberalizarea înseamnă că prețurile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achiziționa toată cantitatea de energie de pe bursă.
În acest context, cei șase milioane de consumatori care au rămas în piața reglementată au două posibilități: fie nu fac nimic, rămân cu vechile contracte și plătesc automat prețuri numite „de serviciu universal”, care vor fi mai mari cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piața liberă (concurențială).
Momentul i-a luat prin surprindere pe majoritatea consumatorilor. Un sondaj al Asociației Energia Inteligentă arăta că, la începutul lunii decembrie, peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu știau că piața va fi liberalizată de la 1 ianuarie.

Prețul din noile contracte se va aplica de la 1 ianuarie
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) prelungește până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piața reglementată, a declarat, luni, pentru Agerpres, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele instituției.
„Este vorba despre perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piața concurențială cu furnizorul lor, care se prelungește până la 31 martie, urmând ca acel preț din oferta concurențială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Până acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu încă două luni pentru a da timp atât consumatorilor să ia această decizie, cât și furnizorilor, pentru că, dacă au într-o lună un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un număr atât de mare de solicitări. Planul este ca pe 15 ianuarie să aprobăm această propunere în Comitetul de reglementare”, a spus Bege.
El a precizat că a avut discuții cu furnizorii, iar aceștia au fost de acord cu această propunere.
ANRE a inițiat un proiect de ordin în acest sens, „având în vedere impactul procesului de liberalizare a pieței de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021 asupra clienților casnici, necesitatea asigurării unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanță, precum și asigurarea condițiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condițiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 și pentru ca procesul să se desfășoare în beneficiul consumatorului final, a fost prevăzută măsura de prelungire până la 31 martie 2021 a perioadei în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienții casnici să beneficieze de prețul din oferta concurențială”, potrivit notei de fundamentare.

Recomandări pentru consumatori
În acest context, specialiștii recomandă consumatorilor să renunțe la contractele pe care le au în prezent și care le vor aduce facturi mai mari și să caute în piața liberă oferte cu prețuri și condiții mai bune. Ei pot să-și păstreze furnizorul sau pot alege un altul dintre cei licențiați.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, recomanda același lucru. „Oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de prețuri, și să-și aleagă oferta cea mai bună”, a spus Virgil Popescu. El a precizat că, totuși, va cere Consiliului Concurenței să verifice dacă prețurile de serviciu universal nu sunt cumva majorate artificial.
La rândul său, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a arătat că este foarte important ca oamenii să încheie contracte pe piața concurențială, fie cu actualul furnizor, fie cu altul, pentru a beneficia de condiții mai avantajoase. Acesta a dat exemplul facturilor la gaze, care au scăzut pentru cei care au încheiat contracte noi, după liberalizarea pieței gazelor la 1 iulie 2020.
În primul rând, consumatorii trebuie să știe dacă nu sunt cumva deja în piața concurențială, pentru că a existat și până acum această posibilitate. Dacă pe factură scrie „factură piață concurențială”, ei nu au nimic de făcut, pentru că nu mai sunt în situația de a plăti automat prețuri de serviciu universal, iar liberalizarea de la 1 ianuarie nu are niciun impact asupra contractului lor.
Oamenii mai trebuie să știe că nu va rămâne nimeni fără curent dacă nu semnează noi contracte. În plus, ei își pot schimba oricând contractele.
România era ultima țară din Uniunea Europeană care nu liberalizase până acum piața de electricitate. Acest lucru era obligatoriu prin legislația europeană, iar România a cerut mai multe derogări de-a lungul anilor, fiind ultimul termen posibil pentru a finaliza procesul.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: