15 / 06 / 2024


Nicușor Dan, în proces de albire înainte de alegeri: Încearcă, disperat, să scape de dosarul penal – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 13/11/2023

Prins cu amenzi primite în calitate de persoană fizică plătite din bugetul Primăriei Capitalei și dat, pentru asta, de Agenția Națională de Integritate pe mâna Parchetului General, Nicușor Dan face eforturi serioase pentru a scăpa de acuzațiile de abuz în serviciu și de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, înainte de a începe, în mod oficial, campania electorală.

În septembrie, Curtea de Apel București nu a anulat faptele cu care inspectorii de integritate au sesizat procurorii. Iar în cazul în care va fi găsit vinovat, Nicușor Dan se poate alege, pe lângă pedeapsa cu închisoarea, și cu interdicția de a mai ocupa funcții publice. Motiv pentru care edilul general a atacat cu recurs hotărârea Curții de Apel București, iar dosarul a fost înregistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dosarul în care atât primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, cât și Agenția Națională de Integritate au formulat recursuri împotriva hotărârii judecătorilor de la Curtea de Apel București, în procesul în care edilul contestă calitatea de incompatibil și conflictul de interese penal, a fost înregistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție, aflându-se în procedura de filtru. Cauza a fost înregistrată pe rolul Secției de Contencios Administrativ și Fiscal al instanței supreme, Nicușor Dan având calitatea de recurent reclamant, cu un recurs declarat în data de 16 octombrie 2023, iar Agenția Națională de Integritate având calitatea de recurent pârât, cu un recurs declarat în data de 13 octombrie 2023.

Recursurile sunt îndreptate împotriva Hotărârii nr. 1414/2023, pronunțată de Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel București la data de 21 septembrie 2023, proces în care Nicușor Dan a chemat, încă din data de 2 martie anul curent, în judecată Agenția Națională de Integritate, solicitând anularea raportului ANI nr. 7243/G/II din 15 februarie 2023.

Administrativul – anulat, penalul rămâne

Reamintim că, prin hotărârea 1414/2023, Curtea de Apel București a admis excepția tardivității formulării cererii adiționale și a constatat că reclamantul Nicușor Dan a fost decăzut din dreptul de a invoca noi motive de nelegalitate a raportului ANI. Judecătorii au admis excepția inadmisibilității exercitării controlului de legalitate asupra dispoziției din raportul de evaluare prin care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și au respins cererea lui Nicușor Dan de anulare a raportului de evaluare cu privire la acest aspect, ca inadmisibilă.

În schimb, Curtea de Apel București a admis, în parte, cererea formulată de Nicușor Dan în contradictoriu cu Agenția Națională de Integritate și a anulat, în parte, raportul de evaluare nr. 58251/G/II din 23 decembrie 2022, sub aspectul constatării existenței stării de incompatibilitate și a conflictului de interese. 

Hotărârea Curții de Apel București nu este definitivă și putea fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *