13 / 07 / 2024


Nicușor Dan are dosar penal – Și-a plătit amenzile personale din bugetul Primăriei – Gazetarii.ro – Stiri și Analize din România. Informații de Încredere

By editor , in Actualitate , at 17/11/2023

Prins cu amenzi primite în calitate de persoană fizică plătite din bugetul Primăriei Capitalei și dat, pentru asta, de Agenția Națională de Integritate pe mâna Parchetului General, Nicușor Dan face eforturi serioase pentru a scăpa de acuzațiile de abuz în serviciu și de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.

În septembrie, Curtea de Apel București nu a anulat faptele cu care inspectorii de integritate au sesizat procurorii. Iar în cazul în care va fi găsit vinovat, Nicușor Dan se poate alege, pe lângă pedeapsa cu închisoarea, și cu interdicția de a mai ocupa funcții publice.

Motiv pentru care edilul general a atacat cu recurs hotărârea Curții de Apel București, iar dosarul a fost înregistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dosarul în care atât primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, cât și Agenția Națională de Integritate au formulat recursuri împotriva hotărârii judecătorilor de la Curtea de Apel București, în procesul în care edilul contestă calitatea de incompatibil și conflictul de interese penal, a fost înregistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție, aflându-se în procedura de filtru.

Nicușor Dan a plătit cu amenzile cu banii instituției

Concret, prin hotărârea Curții de Apel București, Nicușor Dan are o mare problemă cu care intră în campania electorală de anul viitor.

ANI a constatat că există suspiciuni cu privire la săvârșirea de către primarul general al Capitalei a două infracțiuni de serviciu prevăzute de Codul penal.

Mai exact, inspectorii de integritate susțin în raportul de constatare că au sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Nicușor Dan a infracțiunii de abuz în serviciu și a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, întrucât o amendă contravențională aplicată de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța de judecată abilitată au fost efectuate de Direcția Juridică din cadrul aceleiași Primării a Municipiului București, pentru Nicușor Dan, atât în calitate de persoană fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnătura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități.

Mai mult, ANI a sesizat Parchetul General și pentru modul în care Nicușor Dan a îndeplinit, simultan, calitatea de director interimar al ALPAB cu cea de primar general, prilej cu care și-a cerut sieși, și și-a și aprobat, suplimentarea bugetului cu 3 milioane de lei.

Pentru abuz în serviciu, Nicușor Dan riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 2 și 7 ani, iar pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane riscă închisoarea cuprinsă între 1 și 5 ani. În ambele cazuri se aplică și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

 » Citeste mai mult

Comentarii