22 / 06 / 2024


Nicolae Ciucă, presat să-i retragă sprijinul politic „deputatei Schweighofer” – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 01/11/2023

Aflatã la al doilea mandat de deputat, Cristina Trãilã este unul dintre liberalii proveniţi din PDL, cu state vechi în administraţia publicã centralã. Actual prim-vicepreşedinte al PNL Bucureşti, Trãilă a deţinut anterior intrãrii în Parlament, funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), fiind susţinutã la momentul respectiv de fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica.

Zilele trecute, asociaţia Declic a lansat o petiţie publicã, care a strâns deja 9007 semnãturi, prin care i se solicitã preşedintelui PNL, Nicolae Ciucã, retragerea sprijinului politic acordat deputatei Trăilă, membrã a unei comisii parlamentare care va dezbate modificarea Codului Silvic. Motivul? Interesele avocatului Trãilã s-au intersectat cu cele ale companiei austriece Schweighofer.

Avocat de profesie, Cristina Trãilã este membru a douã comisii ce vor dezbate şi aviza proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr. 177/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic, precum şi privind stabilirea unor măsuri în domeniul silviculturii (PL-x 70 din 15.02.2023). Este vorba despre Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi de Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Pânã aici, nimic anormal. Însã Trãilã este şi avocat de profesie, iar printre clienţii cabinetului sãu de avocaturã s-a numãrat şi Schweighofer, companie austriacă, aflată de ani buni în centrul celor mai grave scandaluri privind tăierile ilegale de pãduri din România.

Declic susţine cã deputata Trãilã, avocat al Schweighofer, nu ar trebui sã se pronunţe în calitate de parlamentar, membru al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, în privinţa formei finale a modificãrilor aduse Codului Silvic.

“Nu putem accepta ca o corporație ce prosperă din distrugerea pădurilor României să ne scrie, prin interpuși, legile silvice. Parlamentarii vor decide cât se taie din fondul forestier național și, mai ales, cum vom păzi copacii de hoți. (…) Doamna deputat este, fără doar și poate, un politician de curte al celor de la Schweighofer. Scopul ei în acea comisie nu e să aibă un dialog cu toate părțile interesate de binele pădurilor, ci să ajute corporația ce ne distruge codrii să facă legile din România. Să taie mai mult și să slăbească sistemele de control a legalității tăierilor”, reclamã Declic în petiţia publicã.

Avocatura, de nouã ori mai tare decât politica

Studiind declaraţiile de avere ale deputatei liberale, Puterea a observat cã aceasta a obţinut sume consistente din practicarea activitãţii la propriul cabinet de avocatură. Astfel, în ultimii trei ani, în vreme ce veniturile obţinute de Cristina Trãilã de la Camera Deputaţilor au totalizat 416.325 lei, cele obţinute de aceasta din postura de avocat au fost de 8,5 ori mai mari, atingând 3.575.813 lei.

Conform suspiciunilor menţionate de Declic în petiţia sa, se deduce cã parte din sumele încasate prin cabinetul propriu de avocaturã de cãtre Cristina Trãilã au provenit şi de la Schweighofer.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *