22 / 06 / 2021


NATO pregăteşte o „resetare“ a Alianţei după instalarea administraţiei preşedintelui Joe Biden

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se pregăteşte de o ‘resetare’ a relaţiilor cu SUA, dar Alianţa trebuie să rezolve…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri Internațional , at 18/02/2021

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se pregăteşte de o ‘resetare’ a relaţiilor cu SUA, dar Alianţa trebuie să rezolve dispute dificile pentru a se reconstrui, între care dezangajarea americană din Afganistan, problemele legate de finanţare, tensiunile cu aliatul turc, avertizează diplomaţi europeni, citaţi de AFP şi Agerpres.

Jens Stoltenberg

Miercuri, prima luare de contact între aliaţi şi guvernul preşedintelui american Joe Biden va fi virtuală.

Noul şef al Pentagonului, Lloyd Austin, li se va adresa de la Washington celor 29 de omologi ai săi. Nicio decizie nu se aşteaptă însă în cursul celor două zile ale reuniunii la nivel de miniştri ai apărării ai NATO, întrucât americanii vor mai întâi să se consulte cu aliaţii.

‘Mesajul meu către omologii mei va fi clar: trebuie să ne consultăm, să decidem împreună şi să acţionăm împreună. Sunt convins că SUA sunt mult mai puternice atunci când lucrează în echipă’, a anunţat Austin pe contul său de Twitter.

‘Această primă reuniune cu administraţia Biden trebuie să permită să pregătim summitul care va avea loc mai târziu în cursul acestui an’, a explicat luni secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg. ‘Trebuie să reconstruim încrederea pierdută!’, a subliniat el.

‘Sunt multe lucruri de reparat’, a confirmat reprezentantul unui alt stat membru al NATO pentru AFP.

O reuniune a miniştrilor de externe cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, este prevăzută pentru 23-24 martie, iar un summit ar putea avea loc înainte de sfârşitul primului semestru, a adăugat aceeaşi sursă.

Cu toate acestea, o soluţie urgentă trebuie găsită pentru ‘Resolute Support’, misiunea de formare a NATO în Afganistan.

Acordul încheiat cu talibanii de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump (2017-2021) prevede retragerea tuturor trupelor străine până la 1 mai şi ‘niciun aliat nu vrea să rămână în Afganistan mai mult decât este necesar’,

 » sursa: www.replicaonline.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: