20 / 06 / 2021


NASA își testează din nou megaracheta SLS pentru misiunea pe Lună

NASA avea programat joi să își testeze Racheta Space Launch System (SLS- Sistemul de Lansare în Spațiu), care va duce…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 19/03/2021

NASA avea programat joi să își testeze Racheta Space Launch System (SLS- Sistemul de Lansare în Spațiu), care va duce într-o zi astronauții pe Lună, după un test anterior întrerupt în ianuarie, potrivit AFP.

În timpul acestui test de „foc fierbinte” al etapei principale a rachetei, cele patru motoare RS-25 vor fi aprinse timp de opt minute, iar rezervoarele se vor umple cu 2,6 milioane de litri de combustibil, pentru a simula o fază de lansare.

Testul are loc la Centrul de Testare Stennis din Mississippi (sud). În momentul în care zborul va fi efectuat, SLS va deveni cea mai puternică rachetă care a zburat vreodată în spațiu.

La sfârșitul lunii ianuarie, într-un test similar, motoarele s-au oprit mult mai devreme decât se aștepta, după puțin peste un minut de la aprindere.

În urma incidentului, agenția spațială americană a declarat că nu sunt necesare „reparații majore”.

Lansatorul SLS (Space Launch System), întârziat deja cu mulți ani, este destinat transportării navei spațiale Orion, ca parte a programului american ”Artemis, înapoi pe Lună”.

Dacă testul va avea succes, racheta va fi apoi transportată la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Un prim zbor, Artemis 1, programat pentru sfârșitul acestui an conform programului inițial, va fi cu capsula Orion în vârf, fără un astronaut la bord.

Artemis 2, în 2023, va trimite astronauți în jurul Lunii, dar nu vor asoliza.

În cele din urmă, Artemis 3 va trimite doi astronauți pe solul lunar, inclusiv prima femeie, în teorie în 2024.

Cu o înălţime de 98 de metri, SLS este puţin mai mică decât racheta Saturn V (110 metri) ce a fost folosită pentru misiunile Apollo, care i-au dus pe astronauţii americani pe Lună în anii ’60 şi ’70.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: