18 / 06 / 2024


”Nabucco” – putere, iubire, trădare și răscumpărare, dor…ce izbucnește ca lava încinsă a unui vulcan, pe scena Operei Naționale București – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 02/11/2023

Joi, 16 noiembrie, începând cu orele 18.30, scena Operei Naționale București va prezenta spectacolul ”Nabucco”, un libret de excepție și unul dintre cele mai cunoscute coruri de operă, corul sclavilor.

Opera ”Nabucco” este una dintre cele mai cunoscute opere ale compozitorului italian Giuseppe Verdi și are la bază un libret scris de Temistocle Solera. Opera ”Nabucco” a avut premiera la Teatro alla Scala din Milano în 1842.

Complot politic şi romantic, opera „Nabucco” este inspirată din povestea biblică a exilului babilonian și a suferințelor evreilor sub domnia lui Nabucodonosor al II-lea sau Nabucadenţar.

Intriga operei „Nabucco” cuprinde elemente de complot politic și romantic, și este setată în contextul istoric al capturării Ierusalimului de către armatele lui Nabucodonosor și exilului evreilor în Babilon. Pe lângă aspectele istorice, opera se concentrează pe conflictele personale și pasionale dintre personaje.

Opera începe cu capturarea Ierusalimului de către armatele babiloniene conduse de regele Nabucco (Nabucodonosor). În urma acestui eveniment, evreii sunt exilați în Babilon.

Regele Babilonului, Nabucco, este personajul central al operei, prezentat ca un conducător puternic, dar înclinat spre nebunie și egocentrism și care, în ciuda puterii sale, este copleșit de conflicte interne și de cursele de putere. Fiica sa adoptivă, Abigaille este un personaj complex, în căutarea puterii și recunoașterii și personajul negativ al operei. Ea aspiră la putere și încearcă să preia tronul babilonian. Aspirând la putere, ea încearcă să îl înlocuiască pe Nabucco și se angajează într-o intrigă politică: separarea familiei regale. Ismaele, este un evreu care se îndrăgostește de fiica lui Nabucco, Fenena, dar și de Abigaille și se confruntă cu un conflict interior: iubirea și loialitatea. Fenena, sora lui Abigaille și fiica lui Nabucco, este un personaj pozitiv și blând care se găsește în mijlocul unor conflicte familiale și politice.

Opera „Nabucco” pune în scenă dramatismul și pasiunea umană într-un context istoric și religios important. Muzica lui Verdi completează în mod impresionant această poveste, oferind audienței o experiență emoțională profundă. Una dintre cele mai cunoscute arii din opera „Nabucco” este „Va, pensiero”, în care evreii exilați își exprimă dorul de casă și de libertate. Această arie a devenit un simbol al luptei pentru libertate și un imn al identității italiene în timpul mișcării de unificare a Italiei.

Opera se încheie cu o soluție dramatică și o reconciliere între personaje.

Distribuție:

Regie: Hero Lupescu, Scenografie: George Doroşenco, Coregrafie: Doina Andronache, Maestru de cor: Daniel Jinga, Maestru de balet soliști și ansamblu: Beatrice Șerbănescu, Asistent de regie: Alexandru Nagy

Dirijor: Ethan Schmeisser

Nabucco: Ștefan Ignat, Abigaille: Sidonia Nica – debut, Fenena: Oana Andra, Ismaele: Andrei Petre,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *