27 / 11 / 2021


Muzeu din București, expoziție-eveniment dedicată celei mai importante pictorițe din Basarabia ~ InfoPrut

Muzeul Municipiului București găzduiește o expoziție-eveniment dedicată celei mai importante pictorițe din Basarabia. Prin organizarea acestei expoziții, în capitala României,…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 21/11/2020

Muzeul Municipiului București găzduiește o expoziție-eveniment dedicată celei mai importante pictorițe din Basarabia. Prin organizarea acestei expoziții, în capitala României, se încearcă readucerea în matca națională a operei unei mari artiste din R. Moldova de pe malul stâng al Prutului, potrivit site-ului Muzeul Municipiul București.

Valentina Rusu Ciobanu a fost o adeptă convinsă a stilurilor modernizatoare, experimentând, într-o formă foarte personală, post-impresionismul, expresionismul sau fovismul, ajungând la abstracționism și tatonând, într-un mod original, fotorealismul sau Pop Art, rămânând însă și o admiratoare a curentelor artistice europene de tradiție, a Renașterii, de exemplu.
Opera Valentinei Rusu Ciobanu s-a cristalizat într-o perioadă istorică foarte complicată: război, ocupație militară, foamete și pretențiile absurde ale regimului comunist, când unui artist i se dicta ce și cum să deseneze, își amintește Valentina Rusu Ciobanu. Inteligența pictoriței, educația dobândită și instinctul de supraviețuire i-au indicat foarte clar, chiar în acele vremuri tulburi, ce trebuia făcut:  „Ce ne rămânea de făcut nouă, celor «înarmați» cu pensule? Am fost nevoiți să acționăm, pentru a păstra acea pictură de viață în artă, fără de care ne-am fi stins. Ne-am refugiat în ateliere dar nu ne-am izolat de societatea turbulentă, pe cale de a deveni dementală; astfel ne-am păstrat o celulă vie, din care să se poată dezvolta un organism sănătos în vremuri mai prielnice”.
Ruptura de arta din România a fost foarte dureroasă, cu atât mai mult cu cât din colecția Pinacotecii Municipale din Chișinău, inaugurată în anul 1939, au dispărut în timpul războiului inclusiv lucrările donate de Ministerul Cultelor și Artelor român, din care făceau parte picturi de Max Hermann Maxy, Alexandru Phoebus și lucrări de artă grafică de Theodor Pallady, Nicolae Tonitza sau sculpturi de Ion Jalea.
Cu toată această izolare culturală de România și derularea unor evenimente istorice tragice, legătura cu tradiția artei românești nu s-a pierdut pentru că,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: