27 / 07 / 2021


Monument al eroilor realizat in pandemie – Mănăstirea Cașin, jud. Bacău

În zi de mare sărbătoare națională, astăzi 01 Decembrie 2020 a avut loc un eveniment special la Mănăstirea Cașin: dezvelirea…

De redactia , in Magazin , at 02/12/2020

În zi de mare sărbătoare națională, astăzi 01 Decembrie 2020 a avut loc un eveniment special la Mănăstirea Cașin: dezvelirea și sfințirea Monumentului eroilor „În rampă la Folea”.

Acest monument a fost ctitorit de către familia Ioan și Vasilica Măcălău, care locuiesc în imediata apropiere a amplasamentului și pentru care spiritul național românesc, respectul față de eroii care au luptat și s-au jertfit pentru națiune și Dumnezeu sunt mai presus decât toate problemele de zi cu zi pe care le întâmpinăm cu toții.

Ioan Măcălău, ctitorul monumentului

Inițiatorii monumentului sunt Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Proiteria Onești, prin Părintele Protoiereu Ioan Bârgăoanu, în parteneriat cu Asociația Prospectorii Istoriei din Comănesti.

Cu un simbolism aparte, monumentul a fost amplasat într-o locație cunoscută cu numele „rampa lui Folea”. Este locul în care acum mai bine de 100 de ani era o haltă a liniei ferate forestiere, iar în vagoane erau aduși răniții și morții de pe linia frontului. Acolo, exact în locul în care este ridicat acest monument, s-a scurs sângele eroilor români care s-au jertfit pentru patrie.

Monumentul este reprezentarea unei cruci realizată din material compozit, care imită perfect fibra și coaja lemnului, asemănătoare cu cele puse la căpătăiul celor uciși în luptă și îngropați în cimitire realizate pe câmpul de luptă, când transportul acestora nu era posibil. Soclul, în forma de trunchi de piramidă este placat cu piatră, iar în partea superioara sunt înglobate schije de proiectil și elemente de echipament militar autentice descoperite pe frontul de pe Valea Casinului, două felinare funerare și o cască model Adrian, din echipamentul militar al armatei române din primul razboi mondial.

La eveniment au participat autorități locale, câțiva localnici, reprezentanți ai asociației Prospectorii Istoriei și ultimul veteran de război în viață al comunei,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: