26 / 11 / 2022


Mișto prezidențial

Nominalizarea de către președintele Iohannis a lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier este o decizie pe cât de surprinzătoare,…

De redactia , in Actualitate , at 13/10/2021

Nominalizarea de către președintele Iohannis a lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier este o decizie pe cât de surprinzătoare, la prima vedere, pe atât de neserioasă. Da, USR Plus a avut o propunere clară de premier la consultările de la Cotroceni, spre deosebire de PNL și PSD. Tot USR Plus a fost singurul partid care și-a asumat clar o eventuală guvernare, declarativ, încă dinainte de ziua consultărilor, spre deosebire de celelalte partide. Și tot USR Plus a fost singurul care a vorbit despre refacerea alianței de guvernare PNL – USR Plus – UDMR. Doar că nimeni, și mai ales PNL/președintele Iohannis, nu a luat în serios USR Plus. De aceea, nominalizarea lui Cioloș de către Iohannis a părut oarecum surprinzătoare în spațiul public.
Dar nu cred că președintele chiar dorește ca Dacian Cioloș să fie premier. De altfel, șansele ca acesta să fie votat în Parlament, mai ales de liberali, sunt aproape nule, în contextul în care Florin Cîțu, liderul PNL, îl trimitea pe Cioloș să discute cu „aliații” săi din Parlament, PSD și AUR. La fel de puțin probabil este ca liberalii să accepte să facă parte dintr-un guvern condus de un pluserist, căruia să-i fie subordonați.
De fapt, numirea lui Cioloș de către Iohannis a fost făcută pentru ca liderul USR Plus să nu poată constitui un guvern și o majoritate, astfel încât a doua nominalizare să poată fi pentru Florin Cîțu. Astfel, Iohannis ar evita conflictul constituțional privind numirea unui premier demis, dar îl și aruncă în ridicol pe Cioloș – și, odată cu el, întreg USR Plus. Mai mult, s-ar putea constitui alianța PNL – PSD, singura varianta logică pentru a avea un guvern funcțional iarna asta.
Pe de altă parte, chiar și dacă Dacian Cioloș va reuși să formeze un guvern – nu știu cu cine, dar să spunem că ar reuși – și ar trece și de votul Parlamentului, ar fi un guvern minoritar, fără o majoritate clară care să-l susțină, un guvern cu puteri limitate, un guvern aruncat la sacrificiu în plină criză sanitară, energetică, socială și, în curând, economică, tocat din toate părțile, de mai toate televiziunile, terfelit în spațiul public și găsit vinovat pentru toate relele trecute, prezente și viitoare. Cu dușmani din toate părțile, inclusiv de la Cotroceni, USR Plus nu va reuși mare lucru – piedicile avute de guvernul tehnocrat al lui Cioloș din 2015-2016 ar fi floare la ureche față de ce ar urma acum. Ar fi un guvern pus doar pentru a-și crește imaginea PNL și care va fi demis în primăvară.
Iohannis chiar nu are de gând să facă echipă cu USR Plus, prin urmare nominalizarea lui Cioloș este doar parte dintr-un plan mult mai amplu prezidențial, care se va concretiza în următoarele 10 zile. Un plan pe cât de elaborat, pe atât de cinic. Un plan prin care președintele ne ia pe toți la mișto.
Editorialul reprezintă strict opinia autorului.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: