25 / 09 / 2023


Misterele Bucureștiului vechi. Ultimul colț al Rusiei Imperiale în capitala României | .News

Legatia Rusiei Imperiale la București, în 1933 Bucureștiul interbelic constituia un creuzet în care diverse etnii își interferau viața și…

De redactia , in Actualitate , at 17/10/2020

Legatia Rusiei Imperiale la București, în 1933
Bucureștiul interbelic constituia un creuzet în care diverse etnii își interferau viața și influențele culturale. Puțini mai știu astăzi că, între cele două războaie mondiale, în capitala României a existat o numeroasă comunitate rusă.
Refugiați din calea tăvălugului boșevic, pentru a scăpa de masacrele CEKA ori de deportarea în Siberia, aceștia făceau parte din categoriile vizate de represiunea comunistă: nobili și foști demnitari, industriași, latifundiari sau negustori de rând, politiceni ori simpli muncitori care făcuseră un simplu gest public de opoziție față de regimul instaurat prin teroare și care ștergea de pe fața pământului tot ceea ce amintea de orânduirea dinaintea sa.
Prezența lor în București era privită de români deopotrivă cu simpatie și compasiune.  Aceștia însă nu aveau cu ce să îi ajute pe nefericiții refugiați, mai mult decât să le dea posibilitatea de a trăi în tihnă și de a-și câștiga o pâine amară.
În 1933, revista Realitatea Ilustrată publica un articol despre ultimul colț al Imperiului Țarist care se încăpățâna să mai existe, la 15 ani după venirea la putere a comuniștilor și masacrarea întregii familii imperiale. Unde? Chiar la București.
Ultimul petic din Imperiul Rus dăinuia la București
“Din împărăţia lui Nicolae al II-lea, stăpânitorul a o sută şaizeci de milioane de suflete – împărăţie care se desfăşura pe două continente, legând ţărmurile apusene ale Oceanului Pacific, cu cele răsăritene ale Oceanului Atlantic – din ţara uriaşă unde se vedea apunând soarele la un capăt, pe când se iviau zorile la celălalt, capăt – din miile de kilometri pătraţi de odinioară n’a mai rămas azi decât un petec de pământ cât bătătura modestă a unei gospodării de sătean: o ogradă mică, în Calea Victoriei nr. 27 din Bucureşti care conform dreptului internaţional trebue considerată teritoriu rusesc.” Este vorba de Legația Imperială Rusă,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: