27 / 07 / 2021


Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, grupuri de iniţiativă civică în 10 localităţi din Republica Moldova

Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei continuă să dezvolte proiecte sociale în localităţile din Republica Moldova. Prin intermediul proiectului „Dezvoltare…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 12/06/2021

Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei continuă să dezvolte proiecte sociale în localităţile din Republica Moldova. Prin intermediul proiectului „Dezvoltare comunitară rurală”, în satul Batîr a fost renovat cimitirul. Grupul de iniţiativă creat de Diaconia a mobilizat localnicii, dar şi cetăţenii din diaspora şi s-a reuşit îndeplinirea misiunii, transmite TVR Moldova. 
În cadrul proiectului „Dezvoltare comunitară rurală”, Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a creat grupuri de iniţiativă civică în 10 localităţi din Republica Moldova. La Batîr, oamenii s-au mobilizat şi au renovat cimitirul – au pus pavaj, au schimbat poarta, au renovat gardul şi alte utilităţi.
„Ei au trecut mai multe cursuri, au învăţat cum să atragă resurse, cum să fie o echipă. Au reuşit cu grupul să adune o sumă de 170 de mii de lei şi au scos cu brio această activitate”, a declarat Nadejda Tcaciov, facilitator comunitar.
La rândul său, preotul Ioan Cosoi, coordonatorul de proiecte sociale în cadrul Misiunii Sociale „Diaconia”, a explicat că de patru ani „facem dezvoltare comunitară”. „Ceea ce presupune consolidarea, crearea şi dezvoltarea unor grupuri de iniţiative locale. Pe de altă parte în şcoală se întâmplă la fel cu un grup de copii, numit parlamentul copiilor şi ei au şi mini-granturi care le implementează în comunitatea lor, identifică nevoia”, a punctat sursa.
Grupul de iniţiativă a mobilizat şi diaspora, care a contribuit cu 20 de mii de lei.
„Aceasta a fost o dorinţă a locuitorilor deoarece nu s-a renovat de când a fost construit acest cimitir. Era într-o stare deplorabilă, gardul era stricat, în unele locuri lipsea. Au mai rămas niște bani, care vor fi utilizați pentru constucţia unei porţiuni de drum, care leagă drumul central cu cimitirul”, a subliniat Nina Siloci, membru al grupului comunitar „Speranţa”:
Totodată, preotul Ioan Cosoi și-a exprimat dorința ca grupul de inițiativă să rămână în continuare activ şi „să creăm o reţea de localităţi pe care să-i ghidăm spre intervenţii sociale,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: