28 / 01 / 2022


Ministrul Justiției, despre sesizările depuse la CC cu privire la legea care oferă limbii ruse puteri sporite în R. Moldova: „Un eșec lamentabil!”

Parlamentarii de la Chișinău, care au cerut Curții Constituționale să examineze constituționalitatea legii care oferă limbii ruse puteri sporite în…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 20/01/2021

Parlamentarii de la Chișinău, care au cerut Curții Constituționale să examineze constituționalitatea legii care oferă limbii ruse puteri sporite în R. Moldova, ar fi „iresponsabili”. Declarații în acest sens au fost făcute de Fadei Nagacevschi, ministrul Justiției de la Chișinău, care a adăugat că tentativele acestora „de a diviza cetățenii pe criterii etnice, lingvistice se vor termina cu un eșec lamentabil”. 
Astfel, ministrul în exercițiu al Justiției de la Chișinău, în calitate de reprezentant al Guvernului la CC, a subliniat că a studiat atent sesizările depuse de Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu și a constatat că „domnii deputați chiar cred că prin atacarea limbii ruse își vor crește ratingul politic”.
„Istoria se repetă. Se pare că stimații deputați au uitat că merg în Găgăuzia, Taraclia, iar localnicii comunică cu dumnealor anume în limba rusă. De ce? Dintr-un simplu motiv, limba rusă este utilizată, de facto, drept limbă de comunicare interetnică, iar prin legea contestată s-a urmărit scopul de a oferi cetățenilor acces la informațiile de interes public, dar și la unele servicii publice prin dezvoltarea prevederilor legale ale actelor normative în viitor. Nu numărul de etnici ruși se ia în calcul, dar cifra celor ce vorbesc în limba rusă și aici răspunsul este previzibil pentru toți. Cel puțin eu nu am nicio cunoștință care nu ar cunoaște limba rusă pe teritoriul R. Moldova”, a adăugat Fadei Nagacevschi.
Totodată, ministrul a mai spus că ședința de mâine, în care magistrații CC vor examina constituționalitatea legii privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, va fi extrem de interesantă. „Dragi deputați, câștigurile juridice se pot transforma în dezastre politice. Aveți precedente suficiente. Vă puteți aminti și de anularea alegerilor pentru funcția de primar pentru municipiul Chișinău. Cu voi nici nu trebuie de luptat politic. Singuri faceți tot posibilul pentru a vă autodizolva politic.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: