13 / 07 / 2024


Ministrul de interne al Austriei: În prezent, nu există negocieri privind un „Schengen terestru” și nu există o dată limită stabilită – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 30/12/2023

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a declarat vineri, 29 decembrie, că trebuie să existe progrese vizibile în domeniul protecției frontierelor externe ale UE pentru a ajunge la punctul în care Bulgaria și România să fie acceptate în „Schengen aerian” – includerea aeroporturilor celor două țări în sistemul Schengen, potrivit unor rapoarte ale Radioului Național Bulgar și Televiziunii Naționale Bulgare, notează The Sofia Globe.

La 27 și 28 decembrie, Bucureștiul și Sofia au declarat că s-a ajuns la un acord politic de principiu cu Viena privind includerea aeroporturilor și porturilor Bulgariei și României în sistemul Schengen începând cu sfârșitul lunii martie 2024, în timp ce negocierile privind includerea frontierelor terestre continuă.

Potrivit rapoartelor, Austria ar fi fost deranjată de faptul că membri ai guvernului român au vorbit despre negocierile Schengen și despre acordul de principiu, în timp ce discuțiile încă continuau, iar declarațiile au reprezentat o încălcare a tăcerii radio care trebuia menținută până la finalizarea tuturor aspectelor.

„Air Schengen va fi introdus atunci când condițiile necesare vor fi îndeplinite și stabilite cu fermitate”, a declarat Karner, citat de radioul național bulgar.

„Acest lucru înseamnă că desfășurarea militarilor la frontierele externe ale UE va fi semnificativ crescută, în special Bulgaria-Turcia, dar și România-Serbia, iar frontierele terestre vor continua să fie controlate, în special între România și Bulgaria. Iar aceste două țări trebuie să accepte refugiați, în special din Afganistan și Siria – acestea sunt condițiile clare și poziția pe care am convenit, inclusiv cele trei țări”, ar fi spus el.

„Comisia (europeană) și președinția (Consiliului UE) trebuie să lucreze pe baza acestei poziții, care este de o importanță capitală pentru condițiile prealabile pentru Schengen aerian. Vreau să clarific încă o dată ce înseamnă Schengen aerian? Înseamnă intrarea prin aeroporturi. Pentru noi, aceasta nu este o problemă, deoarece traficanții nu operează prin aeroporturi”, a mai completat el.

Potrivit televiziunii naționale bulgare, Karner îndeamnă Comisia Europeană și președinția Consiliului UE să creeze un cadru legal pentru extinderea spațiului aerian Schengen.

Condițiile austriece pentru „Schengen aerian” prevăd o extindere a misiunii Frontex și o creștere a resurselor financiare din partea CE pentru protecția stabilă a frontierelor externe. Austria insistă ca aceste condiții să fie formalizate într-un document oficial, se arată în raportul BNT.

„Cu alte cuvinte, după acest compromis politic care a fost anunțat recent, Comisia Europeană are acum sarcina de a pregăti un text juridic obligatoriu. Sună foarte tehnocratic, dar este necesar, pentru că altfel se poate scrie orice”, ar fi declarat Karner.

Austria este singurul membru rămas în zona Schengen care nu și-a dat acordul pentru admiterea Bulgariei și României în zonă,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *