26 / 02 / 2024


Ministrul de Externe de la Chișinău, la București: Rusia nu reprezintă în acest moment un pericol iminent pentru R. Moldova

By redactia , in Actualitate Internațional , at 07/02/2024

Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, a declarat marți, 6 februarie, că Rusia nu reprezintă în acest moment un pericol iminent pentru Republica Moldova.

El a precizat, în cadrul unui interviu pentru presa din România, că „în primele săptămâni de invazie a Rusiei împotriva Ucrainei, această amenințare era cât se poate de reală”, iar acum „nu este o amenințare iminentă grație efortului și sacrificiului enorm al ucrainenilor”.
„Vom continua să creștem capacitățile noastre de apărare în măsura posibilităților bugetare, dar și să construim relații de parteneriat în domeniul de securitate cu toți prietenii și partenerii noștri, așa încât să creștem reziliența instituțiilor noastre Și Federația Rusă, la un moment dat, va trebui să recunoască realitatea și să și îndeplinească acele obligațiuni pe care și le a asumat la nivel internațional și să respecte poziția pe care o exprimă public, cea de respect a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a adăugat Mihai Popșoi pentru Digi24.
Șeful diplomației de la Chișinău a remarcat că Rusia continuă să-și mențină trupele ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.
„E adevărat că avem problema prezenței ilegale a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova. 
Angajamentul Federației Ruse asumat la Summit-ul O.S.C.E. de la Istanbul din 1999, nu este respectat și implementat nici până astăzi, dar cetățenii, o bună parte dintre ei, înțeleg că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Viitorul Republicii Moldova este alături de România și acest lucru este firesc”, a spus ministrul de Externe de la Chișinău.
Menționăm că, la începutul acestei săptămâni, Dorin Recean, premierul de la Chișinău, a dat de înțeles că Rusia nu este o amenințare militară pentru Republica Moldova. Totuși o zi mai târziu, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe al României, a atenționat că Republica Moldova se află în prima linie a războiului hibrid orchestrat de la Kremlin.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *