30 / 07 / 2021


Ministrul de Externe de la Chișinău cere ajutor pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova ~ InfoPrut

Ministrul de Externe de la Chișinău, Aureliu Ciocoi, a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 05/12/2020

Ministrul de Externe de la Chișinău, Aureliu Ciocoi, a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, care a avut loc în format de videoconferință.

Miniştrii de externe ai celor 57 de state participante la OSCE au abordat evoluţiile în domeniul securităţii care au avut loc anul curent pe continentul European, precum şi chestiuni de actualitate de pe agenda Organizaţiei pe dimensiunile politico-militară, economică şi de mediu, dar şi cea umanitară.
În intervenţia sa, ministrul Aureliu Ciocoi a atribuit o atenţie deosebită conflictelor îngheţate care reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii întregului areal OSCE. Oficialul de la Chișinău a pledat pentru soluţionarea paşnică a conflictelor cu respectarea suveranităţii, integrităţii teritoriale în frontierele recunoscute în plan internaţional, subliniind rolul esenţial al prezervării de către statele membre a principiului indivizibilităţii securităţii în regiunea OSCE. 
Cu referire la procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, acesta și-a exprimat profunda îngrijorare privind abuzurile regimului de la Tiraspol, inclusiv restricţiile privind libera circulaţie şi deteriorarea gravă a situaţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, chemând partenerii implicaţi să contribuie pozitiv la remedierea situaţiei.
Aureliu Ciocoi a reiterat poziţia consecventă a Republicii Moldova privind necesitatea retragerii trupelor şi stocurilor de muniţii străine de pe teritoriul R. Moldova în conformitate cu statutul de neutralitate prevăzut de Constituţie şi angajamentele internaţionale asumate de către Federaţia Rusă în cadrul OSCE. În acest sens, a fost exprimată disponibilitatea angajării într-un dialog constructiv cu partea rusă pentru acţiuni concrete privind reluarea procesului de distrugere şi evacuare a muniţiilor din depozitele de la Cobasna.
Cu referire la operaţiunea de menţinere a păcii în regiune, desfăşurată în conformitate cu Acordul moldo-rus de încetare a focului din 21 iulie 1992, a fost consemnat îndeplinirea de către aceasta a obiectivului de separare a forţelor şi stabilizare a situaţiei post-conflict.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: