23 / 06 / 2021


Ministrul de Externe de la București cere autorităților din Ungaria finanțarea școlilor în limba română ~ InfoPrut

Ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, i-a cerut omologului său maghiar Péter Szijjártó să protejeze identitatea românilor din…

De redactia , in Magazin , at 20/02/2021

Ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, i-a cerut omologului său maghiar Péter Szijjártó să protejeze identitatea românilor din Ungaria, prin finanțarea corespunzătoare a „unui învățământ de calitate în limba română”.

Cei doi oficiali au avut o întâlnire la sediul MAE de la București, cu ocazia vizitei în România a ministrului ungar de Externe, notează Digi24.
„În cadrul discuțiilor, partea română a făcut referire și la așteptările legate de implicarea autorităților ungare în asigurarea drepturilor identitare ale persoanelor aparținând minorității române din Ungaria, fiind abordată în discuții inclusiv necesitatea unui învățământ de calitate în limba română, printr-o finanțare corespunzătoare, astfel încât să fie păstrată și promovată identitatea etnică, culturală, lingvistică, religioasă a persoanelor aparținând minorității române”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului român de Externe.
Cei doi au discutat și despre dezvoltarea relațiilor „în toate domeniile de interes comun, în conformitate cu Tratatul politic din 1996 și Declarația privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa secolului XXI din 2002”. Péter Szijjártó a exprimat deschiderea părții ungare pentru relansarea relației cu România în toate domeniile, prin realizarea de proiecte de interes reciproc, potrivit comunicatului.
Comunitatea românească istorică din Ungaria este concentrată în zona de est a Ungariei (lângă frontiera cu România) şi în zona capitalei Budapesta.
Conform rezultatelor oficiale ale ultimului recensământ din 2011, numărul românilor a crescut substanțial (de 3 ori) fața de 2001 când se declaraseră doar 7.995 de etnici români.
În Ungaria trăiesc:

Cetățeni de limbă maternă română: 13.886 persoane
Cetățeni de naționalitate română: 26.345 persoane

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: