26 / 05 / 2024


Ministrul de Externe al României va încuraja la NATO continuarea sprijinului pentru R. Moldova

By redactia , in Actualitate Internațional , at 28/11/2023

Șefa diplomației de la București, Luminița Odobescu, va participa, în perioada 28-29 noiembrie, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, care se va desfășura la sediul Alianței de la Bruxelles. 
Reuniunea se desfășoară într-un context de securitate complicat, în continuă deteriorare, cu impact în multiple zone geografice de interes sporit din vecinătatea Alianței. Printre acestea se numără continuarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, tensiunile din Balcanii de Vest, conflictul militar între Israel și Hamas.
„Totodată, reuniunea are o importanță și o încărcătură politică sporite, reprezentând un moment de etapă în pregătirea Summitului NATO de la Washington din 2024. Miza reuniunii constă în evaluarea progresului implementării deciziilor de la Summitul de la Vilnius din 2023 și identificarea pașilor de urmat pentru un pachet decizional substanțial al Summitului de la Washington. Astfel, va fi transmis un mesaj solid privind solidaritatea aliată și eficacitatea NATO în promovarea securității și stabilității”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.
Prima sesiune a reuniunii ministeriale va fi dedicată temelor majore în pregătirea Summitului de la Washington. Discuțiile se vor concentra pe îndeplinirea angajamentelor de la Vilnius referitoare la postura de descurajare și apărare, continuarea sprijinului pentru Ucraina și perspectiva euroatlantică a acestui stat. Schimbul de opinii va include contracararea acțiunilor disruptive ale unor state terțe, provocările din vecinătatea sudică și rolul parteneriatelor NATO.
Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe va evidenția „importanța Summitului aniversar de la Washington din 2024, atât prin mesajul ferm cu privire la unitatea și solidaritatea aliată, cât și prin asigurarea unei agende consistente și a unor rezultate care să consolideze profilul NATO”. Demnitarul va sublinia importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică și va încuraja dezvoltarea unei abordări mai structurate a regiunii, conform deciziilor aliate de la Madrid și Vilnius.
De asemenea,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *