15 / 06 / 2024


Ministrul de Externe al României: Nu ne putem permite să lăsăm R. Moldova în sfera unor actori agresivi

By redactia , in Actualitate Internațional , at 29/11/2023

România susține adoptarea, în luna decembrie, a deciziei pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Asigurările vin din partea Luminiței Odobescu, ministrul Afacerilor Externe de la București. 
Șefa diplomației române a participat la începutul acestei săptămâni la deschiderea unui seminar privind Uniunea Europeană şi politica de extindere, organizat de think-tank-urile European Council for Foreign Relations şi GlobalFocus Center, cu sprijinul MAE.
„În ceea ce priveşte extinderea în sine şi din alte puncte de vedere, trebuie să demonstrăm că putem trece de la abordarea declarativă la acţiune şi la decizii în beneficiul Uniunii şi al partenerilor care ne împărtăşesc convingerile. Asta trebuie să facem. Acesta este motivul pentru care România susţine adoptarea, în decembrie, a deciziei pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru R. Moldova şi Ucraina. De asemenea, suntem de părere că Georgia trebuie să aibă parte de susţinere în parcursul european şi, concomitent, susţinem avansarea pe acest parcurs a partenerilor noştri din Balcanii de Vest”, a transmis Luminița Odobescu citată de Agerpres.
Ea a adăugat că „parcursul european al statelor din Balcanii de Vest şi al celor din Parteneriatul Estic este singura opţiune corectă pentru pace, stabilitate şi prosperitate pe termen lung”.
„Cred că nimeni nu trebuie lăsat în urmă, nici ţările din Balcanii de Vest, nici partenerii din est – Ucraina, R. Moldova şi Georgia. Nu ne putem permite să îi lăsăm pe aceştia în sfera unor actori agresivi, în special în acest moment, când democraţia se află pe muchie de cuţit, iar securitatea din regiune este foarte fragilă”, a completat ministrul de Externe de la București.
Potrivit șefei diplomației române, „în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, în vecinătatea strategică a UE, a prins contur o înțelegere comună în interiorul Uniunii: extinderea UE trebuie să fie re-dinamizată ca răspuns standard al evoluțiilor geopolitice dramatice și fără precedent”.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *