25 / 09 / 2023


Ministerul Educației de la Kiev, interpelat de românii din Ucraina: Renunțați la „limba moldovenească” în școlile din regiunea Odesa!

Pe 29 iulie 2020, Consiliul Național al Românilor din Ucraina s-a adresat Ministerului Educației și Științei al Ucrainei cu cererea…

De redactia , in Magazin , at 22/08/2020

Pe 29 iulie 2020, Consiliul Național al Românilor din Ucraina s-a adresat Ministerului Educației și Științei al Ucrainei cu cererea să se renunțe la glotonimul de „limbă moldovenească” referitor la școlile din regiunea Odesa, solicitând Guvernului de la Kiev să respecte recomandările Comisiei de la Veneția și să amâne perioada de implementare a legilor educației în sfera lingvistică din anul 2020 până în 2023, transmite BucPress.
„În contextul implementării Legii Educației și a Legii învățământului mediu secundar, de la 1 septembrie 2020 aceste școli (cele românești din reg. Odesa – n.red.) riscă să fie trecute la limba ucraineană de predare, cu păstrarea unei părți a materiilor în limba maternă, conform cotelor stabilite prin lege. În același timp, implementarea noii legislații educaționale, pe care o respingem în mod categoric, privind școlile cu predare în limba română, care este limbă a UE, se va produce începând cu anul 2023. Astfel, copiii care vorbesc aceeași limbă, divizată în mod artificial în română și moldovenească, vor avea un acces diferit, neegal, la educație în limba maternă”, se spune în memoriu.
CNRU, care cuprinde 20 de ONG-uri național-culturale și organe de presă ale comunității românești din regiunile Cernăuți, Transcarpatică, Odesa și Kiev, subliniază că Ucraina, ca stat proeuropean, ar trebui să renunțe la un asemenea clișeu comunist – „limba moldovenească”, împotriva căreia au protestat atât Academia Română cât și Academia de Științe a R. Moldova.
Mai jos vă prezentăm textul adresării
Ministerul Educației și Științei al Ucrainei
Domnului Șkarlet Serhii Mîkolaiovici, Ministru ad-interim
Subsemnații, reprezentanți ai uniunii civice Consiliul Național al Românilor din Ucraina, care cuprinde 20 de ONG-uri național-culturale și organe de presă ale comunității românești din Ucraina (regiunile Cernăuți, Transcarpatică, Odesa și Kiev), vă adresăm rugămintea de a soluționa problema legată de predarea în “limba moldovenească”  în școlile din regiunea Odesa.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: