19 / 06 / 2021


Mini – elicopterul Ingenuity de pe Marte ar putea să zboare prima oară la început de aprilie

Echipa de la NASA a ales locul unde mini-elicopterul Ingenuity va încerca pentru prima oară să zboare – și astfel…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 23/03/2021

Echipa de la NASA a ales locul unde mini-elicopterul Ingenuity va încerca pentru prima oară să zboare – și astfel să facă istorie – pe Planeta Roșie. A fost ales locul, iar data primului zbor ar putea fi anunțată pe 23 martie și este foarte probabil că Ingenuity va ieși din ”burta” roverului la început de aprilie. Dacă elicopterul care cântărește 1,8 kg va reuși să zboare singur va fi o premieră: un aparat de zbor de acest tip reușește să se ridice de pe suprafața unei alte planete.

Roverul cu șase roți va documenta zborurile lui Ingenuity cu instrumentul Mastcam-Z și cu cele două microfoane.

Cei de la NASA spun că zborul lui Ingenuity va fi ”un moment precum cel al fraților Wright, dar pe o altă planetă”. Reamintim că în 17 decembrie 1903 frații Orville și Wilbur Wright au efectuat primul zbor controlat, susținut și autopropulsat al unui aparat mai greu ca aerul, lângă localitatea Kitty Hawk, Carolina de Nord.

Ingenuity este o mică aeronavă, un fel de mini-elicopter de 1,8 kg greutate și de 49 cm înălțime care, dacă va reuși să zboare, ar putea schimba modul în care viitoarele misiuni către Marte se vor desfășura. Denumirea tehnică a micului aparat de zbor este ”Mars Helicopter Scout”.

Este greu ca un mini – elicopter să zboare cu succes pe Marte, fiindcă densitatea aerului este acolo 1% din cea de la nivelul Terrei, și practic este ca și cum un elicopter ar încerca să zboare la 40.000 de metri deasupra Terrei. Elicopterul trebuie să fie capabil să zboare în mod autonom, să suporte temperaturi în jurul a -80 – 90 de grade Celsius și, în caz că ar cădea, trebuie să nu distrugă roverul. Pentru siguranță, la primele zboruri de test roverul se va depărta la 100 de metri.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: