21 / 05 / 2022


Milioane de la Guvern pentru amenajarea Portului Brăila

* este vorba despre o hotărâre a Guvernului Ludovic Orban, adoptată recent, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii…

De redactia , in Actualitate , at 31/10/2020

* este vorba despre o hotărâre a Guvernului Ludovic Orban, adoptată recent, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ”Port Brăila – Lucrări de infrastructură portuară a sectorului portuar din Incinta Bazin Docuri”* anunțul a fost făcut, vineri, de către președintele interimar al PNL Brăila, Cătălin Boboc * este vorba despre 127 milioane lei

Veste bună pentru județul nostru: Guvernul României a alocat fonduri pentru amenajarea Portului Brăila. Este vorba despre Hotărârea de Guvern, 894/2020 din 22 octombrie, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Port Brăila – Lucrări de infrastructură portuară a sectorului portuar din Incinta Bazin Docuri, care a fost publicată pe 28 octombrie în Monitorul Oficial. Anunțul a fost făcut, vineri, de către președintele interimar al PNL Brăila, Cătălin Boboc, în cadrul unei conferințe de presă la care a venit însoțit de președintele interimar al organizației municipale a partidului, Cătălin Canciu. Suma alocată de Executiv pentru Portul Brăila este de 127 milioane lei.
”Guvernul liberal, prin acțiunile pe care le-a întreprins până acum, cred că arată foarte clar că zona noastră este una importantă, una căreia îi acordă importanță. În data de 22 octombrie 2020, Guvernul României a adoptat o hotărâre privind alocarea unei sume de 127 milioane lei pentru amenajarea Portului Brăila. Bani care, practic, vor fi investiți de către Guvernul României, în Portul Brăila. Infrastructura care se creează în această zonă (n.r. – referire la Podul peste Dunăre) va trebuie să fie integrată în infrastructura de transport rutier, cea de transport naval. Și iată că această sumă, care nu e mică deloc, va crește facilitățile, capacitatea de operare portuară din Brăila, ceea ce e foarte important. Noi știm cu toții, ne tot lăudăm că am fost un mare port, poate cel mai mare port de la Dunăre, dar în ultimii ani, din păcate, nu s-au petrecut foarte multe lucruri pe această zonă. Iată că lucrurile se vor mișca și în această direcție”, a declarat Boboc.
În Hotărârea aprobată de Guvernul Ludovic Orban se specifică faptul că finanţarea acestui obiectiv de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Programul operaţional Infrastructură mare 2014 – 2020 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii. De asemenea, se mai precizează, printre altele că Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Maritime” – S.A. Galaţi răspund de modul de utilizare a sumelor aprobate de Executiv.

Ce anume se va realiza în Portul Brăila

În anexa Hotărârii de Guvern sunt prezentați indicatorii tehnico-economici, de unde reiese care vor fi intervențiile privind amenajarea Portului Brăila, dar și investiția exactă. Pe scurt, discutăm despre cheiuri reabilitate/modernizate, din care: cheiuri verticale noi, pe coloane, aferente danelor 31 şi 32; cheiuri pereate modernizate, cu dale beton aferente danei 33; cheiuri verticale existente, reabilitate, aferente danelor 34, 35, 36, 37, 38; Mol; respectiv drum – DUP3, DUP5, DUP6. Toate acestea cu o durată de execuţie de 24 de luni.
După cum reiese din anexa hotărârii, valoarea totală a investiției, inclusiv TVA este de 127.136.000 lei, din care construcția plus montajul: 99.815.000 lei.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: