23 / 01 / 2022


Medicul Virgil Musta: „La primul simptom care sugerează răceală, izolați-vă. Nu stați acasă până nu mai puteți respira”

* medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a oferit mai multe sfaturi și…

De redactia , in Actualitate , at 03/12/2020

* medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a oferit mai multe sfaturi și recomandări în plin sezon de viroze * doctorul a vorbit despre cum trebuie să se acționeze la primul simptom care ar putea sugera o răceală și le-a transmis celor confirmați cu Covid-19, care se tratează la domiciliu, să nu rămână acasă până starea li se înrăutățește și nu mai pot respira

„La apariția oricărui simptom care ar putea sugera că sunteți răcit, izolați-vă la domiciliu și urmăriți evoluția. Este foarte important ca eventuala infecție SARS CoV 2 să fie descoperită cât se poate de timpuriu”, spune Musta, pe pagina sa de Facebook. 

Ce e de făcut când simptomele indică o posibilă infectare cu Covid
Medicul Virgil Musta a postat mai multe recomandări, după ce, spune el, numeroase persoane îi adresează întrebări și îi cer sfaturi cu privire la simptomele care ar indica o posibilă infectare cu Covid-19 și ce ar trebui să facă în această situație. 
„Pentru că este o perioadă în care mă abordează multă lume și mă întreabă cum să procedeze, las mai jos câteva recomandări, care sper să vă ajute pentru a ști cum să acționați: La apariția oricărui simptom care ar putea sugera că sunteți răcit, izolați-vă la domiciliu, urmăriți evoluția și discutați permanent cu medicul de familie, care vă va îndruma. Este foarte important ca eventuala infecție SARS CoV 2 să fie descoperită cât se poate de timpuriu; Dacă sunteți depistat pozitiv, țineți legătura în continuare cu medicul de familie, el poate fi cel mai bun sfătuitor al dumneavoastră în această perioadă. Noi, medicii specialiști de la Victor Babeș, avem o colaborare foarte bună cu medicii de familie și ne informăm reciproc în interesul pacienților”, a scris Musta.
Deși există varianta tratamentului la domiciliu pentru formele simple și medii de Covid, medicul Musta recomandă tuturor să nu aștepte ca starea să li se înrăutățească și să meargă la spital din timp. 
„Următoarele semne trebuie să vă facă să solicitați imediat evaluare în spital, pentru că pot anunța o evoluție posibil severă a boli: febră mare, care persistă mai mult de 3-4 zile sau reapare după o perioadă de afebrilitate; tuse seacă iritativă intensă, însoțită de dureri toracice; dureri musculare intense, dureri de cap intense, oboseală marcantă; senzația de lipsă de aer. Dacă starea dumneavoastră se înrăutățește, nu stați acasă până nu mai puteți respira sau până aveți dificultate mare în respirație, pentru că de cele mai multe ori este prea târziu să mai putem face ceva. Dacă aveti factori de risc (boli cronice), fiți și mai prudenți!”, a mai scris Musta.
Potrivit medicului de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, chiar și formele de Covid-19 care la început sunt ușoare pot evolua spre unele grave, cu complicații. 
„În evoluția bolii există riscul, chiar și la persoanele cu forme ușoare, ca între a 7-a și a 10-a zi, inflamația să crească și să evolueze spre o formă severă. În această perioadă a bolii fiți foarte atenți, iar dacă apar semnele de severitate descrise mai sus, anuntați medicul de familie și prezentați-vă urgent la spital pentru a fi evaluați”, mai spune Musta. 
Acesta a transmis recomandările chiar de Ziua Națională, având pentru români și un mesaj cu acest prilej.
“Îmi pare rău că acum, în zi de sărbătoare, am venit și cu aceste recomandări care ne reamintesc că nu avem un 1 Decembrie normal, dar nu pot să nu le fac, având în vedere realitatea dură pe care eu și colegii mei (și din păcate mulți pacienți) o resimțim. O fac asumându-mi senzația neplăcută pentru unii că insist pe această temă, dar cu speranța că aceste recomandări pot fi de real ajutor, pentru cei afați în suferință. Dar, cu speranță și cu încredere, în această zi de sărbătoare a identității noastre naționale, o zi care ne reamintește cât de important este să fim uniți și nu dezbinați, mai ales la greu, doresc din tot sufletul: LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!”, a încheiat medicul Virgil Musta, în mesajul adresat românilor cu ocazia Zilei Naționale.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: