14 / 06 / 2021


Medicul rus care l-a tratat pe Aleksei Navalnîi după otrăvire a murit „subit“

Medicul-şef adjunct al spitalului din Rusia unde a fost tratat disidentul Aleksei Navalnîi după otrăvire a decedat „subit”, la vârsta…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri Internațional , at 08/02/2021

Medicul-şef adjunct al spitalului din Rusia unde a fost tratat disidentul Aleksei Navalnîi după otrăvire a decedat „subit”, la vârsta de 55 de ani, transmit CNN şi dpa, citate de Agerpres.

Aleksei Navalnîi

Decesul doctorului Serghei Maksimişin a fost anunţat joi printr-un comunicat de spitalul de urgenţă din Omsk, unde Navalnîi a primit îngrijiri în august anul trecut. Unitatea medicală nu precizează cauza morţii.

Potrivit dpa, medicul lucra la spitalul de urgenţă din Omsk de 28 de ani.

Navalnîi a fost internat în spitalul unde Maksimişin răspundea de anestezie şi reanimare în 20 august 2020, după ce i s-a făcut rău într-un avion cu care se întorcea din Siberia la Moscova. Aeronava a aterizat de urgenţă la Omsk, iar cel mai cunoscut opozant al Kremlinului a fost primit în secţia de intoxicaţii acute. Medicii ruşi i-au indus coma şi ulterior l-au transferat la Berlin, unde analizele au arătat că fusese otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok, un produs dezvoltat în perioada sovietică.

Serghei Maksimişin

După cinci luni de tratament şi recuperare, Navalnîi s-a întors în ianuarie la Moscova, unde a fost arestat imediat. Disidentul a fost condamnat ulterior la trei ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări anterioare cu suspendare. Sentinţa a provocat indignare în Occident şi critici din partea mai multor ţări şi a Uniunii Europene, respinse însă de Rusia.

Maksimişin nu a fost printre cei care au dat declaraţii presei despre caz, dar a fost răspunzător de tratamentul în cadrul căruia lui Navalnîi i-a fost indusă deliberat coma, a precizat Leonid Volkov, şeful organizaţiei opozantului. Medicul „ştia mai multe ca oricine despre starea lui Aleksei, aşa că nu pot exclude o acţiune ilegală”, a adăugat el,

 » sursa: www.replicaonline.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: