22 / 09 / 2021


Masca obligatorie şi votul benevol

Nu înţeleg de ce s-a pus problema, în spaţiul public, despre posibila restrângere a unui drept fundamental al cetăţeanului, garantat…

De redactia , in Actualitate , at 18/09/2020

Nu înţeleg de ce s-a pus problema, în spaţiul public, despre posibila restrângere a unui drept fundamental al cetăţeanului, garantat de Constituţie, respectiv dreptul la vot, în raport cu obligativitatea purtării măştii de protecţie la secţia de votare. Problema a fost ridicată şi de unii politicieni, dar şi de o bună parte a presei, deşi nimeni nu este de fapt împiedicat să voteze, dacă este obligat, în acelaşi timp, să poarte şi mască.
În primul rând, sunt două lucruri complet diferite. Votul este un drept garantat, pe care ţi-l exerciţi doar dacă doreşti, iar purtarea măştii de protecţie o obligaţi legală, care trebuie respectată chiar dacă nu-ţi doreşti asta. Pentru că, ce să vezi, cetăţenii oricărui stat n-au doar drepturi, ci şi obligaţii. Nu este nimeni împiedicat în vreun fel să voteze, atât timp cât respectă celelalte reguli care îi permit să participe la vot – iar purtatul măştii în interiorul secţiei de vot este doar una dintre ele. Aaa, că nu vrei tu să porţi masca sub nicio formă, pentru că îţi încalcă ţie demnitatea şi pentru că oricum nu crezi în Covid, asta e altceva. Dar e o alegere aflată în contradicţie cu o normă legală, nu cu un drept.
Poţi să intri cu o armă într-o secţie de vot? Nu. Asta nu înseamnă că ţi se încalcă dreptul la vot, ci că se respectă de fapt legea, spre binele celorlalţi. Poţi să votezi fără carte de identitate? Sunt destui „cetăţeni” ai „Daciei Libere” care nu recunosc autoritatea statului român şi care şi-au printat ei nişte buletine şi paşapoarte care le atestă „statutul”. Li se îngrădeşte acestora dreptul de vot? Nu! Pot vota, desigur, în „Dacia Liberă”, dar nu în România. Dar pot vota în România, cu carte de identitate de România.
Poţi măcar ieşi din casă fără haine? Poate că nu crezi în necesitatea purtării hainelor. Ok, treaba ta, dar nu poţi să mergi să votezi în pielea goală. Nici măcar nu poţi ieşi pe stradă aşa. Asta nu înseamnă că ţi se îngrădesc dreptul la vot şi dreptul la liberă circulaţie. Înseamnă doar că eşţi dus cu capul şi vei fi, cu siguranţă, internat – cu forţa – la Psihiatrie. Măcar până îţi revii din beţie. Şi plăteşti şi o amendă.
Prin urmare, dacă nu vrei să porţi masca de protecţie la secţia de votare, nu înseamnă că nu eşţi lăsat să votezi ci că, de fapt, nu-ţi doreşti să votezi. Ca şi cei care ar vrea să voteze în pielea goală – deşi, la cât de curvă e de multe ori politica, o astfel de „ţinută” chiar ar fi mai de înţeles.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: