15 / 08 / 2022


Masacrul de la Paris, 130 de oameni omorâți, sentința dată astăzi

Un tribunal francez a pronunţat miercuri verdicte de vinovăţie pentru toţi cei 20 de bărbaţi judecaţi pentru uciderea a 130…

De redactia , in Internațional , at 30/06/2022

Un tribunal francez a pronunţat miercuri verdicte de vinovăţie pentru toţi cei 20 de bărbaţi judecaţi pentru uciderea a 130 de persoane în 2015, în urma unui atac armat coordonat cu focuri de armă şi bombe comis de islamişti în Paris.

Sala de spectacole Bataclan, şase baruri şi restaurante au fost ţinta unor atacuri care au durat ore întregi în capitala franceză şi care au zguduit Franţa şi au lăsat urme adânci în psihicul ţării, relatează Reuters.

Principalul suspect, Salah Abdeslam, a fost găsit vinovat de acuzaţiile de terorism şi crimă, a declarat judecătorul Jean-Louis Peries.

El a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea de eliberare anticipată, o sentinţă pronunţată doar de patru ori până acum în Franţa.
Considerat a fi singurul membru supravieţuitor al grupului care a comis atacurile din 13 noiembrie 2015, francezul de 32 de ani, născut în Belgia, a declarat cu mândrie la începutul procesului că este un „soldat” al Statului Islamic, care a revendicat atacurile.

Abdeslam a declarat în timpul procesului că a ales în ultimul moment să nu-şi detoneze vesta explozivă. Dar, pe baza investigaţiilor şi a audierilor, instanţa a decis contrariul.
„Instanţa a considerat că vesta explozivă a funcţionat defectuos”, a declarat Peries. Salah Abdeslam este găsit „vinovat de a fi membru al unei reţele teroriste”, a mai spus el.

„Toţi inculpaţii sunt găsiţi vinovaţi de toate capetele de acuzare”, a adăugat el, cu excepţia acuzaţiilor de terorism pentru unul dintre acuzaţii mai puţin importanţi.
Alte 13 persoane, dintre care 10 se află de asemenea în arest preventiv, s-au aflat de asemenea în sala de judecată în timpul audierilor care au durat luni, fiind acuzate de infracţiuni care variază de la a ajuta la furnizarea de arme sau maşini atacatorilor până la planificarea participării la atac. Alte şase persoane au fost judecate în absenţă.

Comments comments

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: