15 / 06 / 2024


Marius Lulea, despre guvernarea PSD/PNL: Nu doar că sunt hoți, dar sunt și proști! – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 14/11/2023

Astăzi ministrul economiei și finanțelor ar fi trebuit să vină în fața parlamentului să explice două lucruri:

1. De ce nu absorbim fondurile europene și

2. Ce măsuri a luat pentru a scădea cheltuielile statului?

Sigur că tocmai a anunțat că nu mai vine, este prea ocupat, parlamentul este o instituție formală.

România este prost guvernată de niște amatori. Cineva se joacă de-a guvernarea fără să înțeleagă nimic din ceea ce face. Acest lucru se vede cel mai bine în ceea ce privește absorbția fondurilor europene.

Guvernul actual se laudă cu absorbție de fonduri europene de aproape 100%, uită să spună că este vorba despre ciclul bugetar 2014-2020, adică suntem deja în anul 3 de întârziere.

Atrag atenția asupra faptului că întârzierea în absorbție a fondurilor europene aduce anual pierderi economiei României de cel puțin 30 de miliarde de euro reprezentând rotirea în economie a sumelor amânate de câteva ori. Adunați voi anii și veți înțelege cât de grav este să întârzii un an absorbția fondurilor.

Din bugetul european 2021-2027 și din PNRR România are la dispoziție peste 80 de miliarde de euro. Când am luat din acești bani după mai bine de 2 ani scurși? Nici 2%.

Dacă acești bani ar fi început să intre în circulație, adică am fi dat drumul la proiecte, ar fi intrat în economia țării cam 15 miliarde de euro anual. Ținând cont că acești bani se rotesc de câteva ori în economie creșterea de PIB ar fi fost serioasă, ar fi susținut investițiile, consumul și achiziția de locuințe.

Dar guvernul actual este incompetent și nu ia acești bani motiv pentru care nici taxe nu au firmele de unde plăti, deci nu avem bani la bugetul de stat, deci deficitul bugetar este mare, deci se printează bani, se face inflație, cresc prețurile, în concluzie românii sunt mai săraci.

România avea astăzi bani în conturi ca să finanțeze economia , populația și mediul privat dacă guvernul PSD-PNL nu ar fi fost unul de incompetenți. Stăm pe un munte de bani dar degeaba …

Ca să și explic. Dacă anual s-ar absorbi 15 miliarde de euro atunci BNR , unde se ține valuta, trimitea bani-lei în Trezorerie, de acolo se plăteau investițiile, firmele încasau banii și plăteau furnizorii și angajații, angajații își cumpărau bunuri, servicii și locuințe, firmele aveau bani de alte investiții, banii s-ar fi văzut în conturile băncilor comerciale care atunci puteau să îi folosească mai departe pentru creditare ieftină. Dar uite că nu se poate deoarece guvernarea PSD-PNL nu înțelege chestii banale despre macroeconomie și noi avem banii în buzunare dar preferăm să ne împrumutăm.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *