22 / 01 / 2022


Marele actor basarabean Gheorghe Urschi a împlinit 73 de ani

Astăzi, actorul, regizorul, umoristul și scriitorul basarabean Gheorghe Urschi, supranumit `regele umorului”, a împlinit 73 de ani.  Gheorghe Urschi s-a…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 18/01/2021

Astăzi, actorul, regizorul, umoristul și scriitorul basarabean Gheorghe Urschi, supranumit `regele umorului”, a împlinit 73 de ani. 
Gheorghe Urschi s-a născut pe data de 18 ianuarie 1948, în satul Cotiujenii Mari din raionul Şoldăneşti. A absolvit Şcoala de teatru „Boris Șciukin” de la Moscova.
În cei peste 40 de ani de activitate, Gheorghe Urschi a scris cărți, a semnat câteva piese de teatru, scenarii de film și a realizat numeroase emisiuni și concerte. Printre piesele de teatru pe care le-a scris se numără: „Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul-2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003), „Și iar Chirița!” etc.
Totodată, el a editat și câteva volume de nuvele: „Dealul fetelor”, „Insula adolescenței”, „Băiatul cu ghitara”, „Cazuri și necazuri”, „Eu sar de pe fix”, „Scrieri alese în trei volume”. A tradus din literatura rusă: M. Gorki, A. Vampilov, V. Astafiev ș.a. Maestru a scris și versuri pentru mai multe cântece. De asemenea, a semnat și a regizat filmele: „Cine arvonește, acela plătește”, „Văleu, văleu, nu turna!” și „Fenta”.
A devenit cunoscut și datorită emisiunii televizate „Teatru de miniaturi”, precum și datorită concertelor susținute prin satele Moldovei împreună cu Maria Urschi, Gheorghe Pârlea, Doina și Ion Aldea-Teodorovici.
Ultima dată, Gheorghe Urschi a ieșit în scenă în anul 2011, în cadrul unui turneu în România. În același an, el a suferit un atac cerebral, în urma căruia s-a retras din viața publică.
În 2008, Gheorghe Urschi a fost distins cu „Ordinul Republicii”, iar în 2014, de ziua sa, a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău. În 2012, președintele Nicolae Timofti i-a conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic. De asemenea, în 2019, lui Gheorghe Urschi i s-a acordat Premiul Național.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: