15 / 06 / 2021


Marea Britanie se pregătește de război: Mărește arsenalul nuclear cu 40%

Premierul britanic Boris Johnson urmează să anunţe marţi că Regatul Unit creşte cu ”peste 40%” plafonul ogivelor nucleare pe care…

De redactia , in Internațional , at 17/03/2021

Premierul britanic Boris Johnson urmează să anunţe marţi că Regatul Unit creşte cu ”peste 40%” plafonul ogivelor nucleare pe care regatul este autorizat să le stocheze, dezvăluie presa britanică, o schimbare a doctrinei nucleare pe care Downing Street o justifică invocând atât ameninţarea reprezentată de Rusia şi China, cât şi ameninţarea teroristă, relatează AFP.

Downing Street a anunţat luni într-un comunicat că Boris Johnson prezintă marţi în Parlament concluziile unui raport cu privire la Apărare, securitate şi politica externă a Marii Britanii, care va stabili linia Guvernului în următoarele decenii.

The Guardian şi The Sun, care au consultat documentul – de 100 de pagini -, scriu că Guvernul Johnson prevede să crească la 260 numărul maxim de focoase şi că autorizează regatul să le depoziteze – după ce Regatul Unit s-a angajat anterior să-şi reducă arsenalul la 180 de ogive până la mijlocul anilor 2020.

Presa britanică scrie că Downing Street invocă o ”panoplie tot mai mare de ameninţări tehnologice şi doctrinale” în vederea justificării acestei schimbări de direcţie – fără precedent de la sfârşitul Războiului Rece.

În raport se avertizează împotriva ”posibilităţii realiste” ca o grupare teroristă ”să reuşească să lanseze un atac (de tip chimic, bioloogic, radiologic sau nuclear) CBRN pânăîn 2030”, dar şi împotriva ”ameninţării active” şi ”provocării sistemice” pe care o reprezintă Rusia şi China.

”O disuasiune nucleară minimă, credibilă şi independentă, afectată Apărării NATO, rămâne esenţială în vederea garantării securităţii noastre”, se arată în raport.

Această schimbare de direcţie intervine în contextul în care Londra caută să se repoziţioneze după Brexit ca o putere de neocolit pe scena internaţională, în baza conceptului de ”Global Britain”.

Ea ”încalcă angajamentele pe care (Londra) şi le-a asumat în cadrul Tratatului Neproliferării Nucleare (NPT)”, a denunţat luni,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: