24 / 09 / 2021


Mâna care azvârle cu noroi nu primeşte voturi

“Saloane sufocante, ticsite cu paturi şi pătuţuri, în care micii pacienţi sunt obligaţi să-şi petreacă întreaga zi, pentru a evita…

De redactia , in Actualitate , at 29/09/2020

“Saloane sufocante, ticsite cu paturi şi pătuţuri, în care micii pacienţi sunt obligaţi să-şi petreacă întreaga zi, pentru a evita contactul cu podeaua rece din ciment, complet neprietenoasă. Cămăruţe de câţiva metri pătraţi, în care părinţi, copii, medici ori asistente abia se strecoară printre bagaje, scaune vechi, noptiere, înghesuite de-a valma. Plus paturi. Din nou paturi… Multe, mai mici sau mai mari, din lemn sau din fier, mai noi ori vechi, de-o vârstă cu spitalul şi cu aparatura folosită pentru îngrijirea bolnavilor, acoperite cu saltele ponosite şi lenjerii ce au văzut şi zile mai bune. Flise vechi şi crăpate, dulapuri, mai scunde sau mai înalte, supraîncărcate, ce par să cedeze sub greutatea lucrurilor. Un aer irespirabil ce se loveşte strident de nişte pereţi ce par imenşi sub albul copleşitor. Totul e vechi şi tăcut, un tablou dezolant, dominat de razele nemiloase ale unui soare de-a dreptul stresant, care încinge tot – oameni şi obiecte. Pe tot etajul, o singură fereastră are stor, în rest, în toate celelalte saloane, cu greu poţi găsi un loc ferit de lumina mult prea puternică, deranjantă, lăsată parcă special să stăpânească pentru a evidenţia contrastul. Un contrast emoţionant între ochişorii curioşi, ce ne priveau atât de inocent din pătuţuri, şi neputinţa din ochii celor mari care-i supravegheau, fie că erau părinţi, medici, infirmieri sau asistenţi”.

“Asta ca să înţelegeţi de ce cotidianul Obiectiv organiza, anul trecut, campanii umanitare pentru dotarea secţiei de Pediatrie a Spitalului judeţean de Urgenţă Brăila, “Colorăm împreună” sau “împreună pentru Secţia de Pediatrie SJU- Brăila”, acţiuni la care s-au alăturat mai mulţi reprezentanţi ai presei locale, iar motivele sunt lesne de înţeles”.

Aveţi mai sus două citate. Primul este din martie 2019 şi e parte din articolul care a marcat debutul campaniei #colorămîmpreună – Dăm viaţă secţiei de Pediatrie. Articolul integral îl găsiţi AICI.  şi poate n-ar fi rău să-l recitiţi, ca să avem toţi limpede în minte de ce şi de unde am plecat.
Al doilea citat este parte a unui, hai să-i spunem, “manifest”, publicat pe 25 septembrie 2020, pe o pagină de Facebook care a promovat tandemul Lucian Căprariu – Cătălin Boboc, candidaţii PNL la Primăria, respectiv Consiliul Judeţean Brăila. Îl pun şi pe el AICI, ca să-l aveţi la îndemână integral.
Pentru a completa tabloul însă, vă mai spun că aşa zisul manifest a fost postat pe respectiva pagină şi share-uit de spuma pnl-istă în ultima zi de campanie, ca un fel de “cireaşă de pe tort”, bomba bombelor, menită să convingă alegătorii indecişi. Nimic nou, e reteţa clasică a tuturor strategiilor electorale, scopul unor astfel de devoalări (care se practică în toată lumea, că n-au descoperit Căprariu şi Boboc roata), fiind aceea de a forţa răsturnarea rezultatelor.
Citatul e redat integral, cu punct şi virgulă, iar în întreg “manifestul” e singurul care face trimitere la campania noastră umanitară. De fapt, doar la acest citat o să mă refer mai departe, pentru toate celelalte “acuzaţii” a răspuns, tot cu punct şi virgulă, directorul ziarului, Monica Paraschiv.
Aşa cum e rupt din context şi aşezat în urma motivelor pentru care am decis să iniţiem campania #colorămîmpreună, citatul pare o  cunoaştere şi o recunoaştere a realităţii, a nevoii şi urgenţei de a face ceva. În contextul manifestului însă, e o mizerie fără margini, peste care, în calitate de coordonator al acestui demers umanitar, chiar nu pot să trec. NU pentru mine, am încasat în aproape 25 de ani de presă lovituri dure, nu mângâieri pe obraz ca aceasta. Sunt obligată să iau poziţie pentru miile de brăileni care, de 20 de ani încoace, de când am început să organizăm campanii umanitare, au fost alături de noi: de la copii care şi-au donat alocaţiile ori pensionari care şi-au rupt din venitul şi aşa infim, şi până la firme mai mari sau mici, care, fie au făcut donaţii propriu-zise, fie au redirecţionat cota din impozitul pe venit. Campanii pe care, de 20 de ani încoace, am ales să le facem – subliniez (pentru cei care au nevoie de dex ca să înţeleagă cuvântul umanitar) VOLUNTAR – ca răspuns la nepăsarea autorităţilor incapabile să-şi respecte menirea, şi a unei clase politice incompetente, căreia niciodată nu i-a păsat decât de ea şi camarila ei. 
N-am răspuns imediat, în primul rând, pentru că n-am vrut să le dau apă la moară şi să le întâresc aberaţiile cu teoria conspiraţiilor. Apoi, pentru că am încredere în noi, în toţi oamenii care am pus umărul la colorarea Secţiei de Pediatrie (inclusiv foarte mulţi membri PNL, cărora încă o dată le mulţumesc), dar şi în justeţea demersului şi efortului nostru. Şi nu în ultimul rând, pentru că ştiu: orice pasăre pe limba ei piere. Mai ales atunci când nu înţelege că între “cireşa de pe tort” şi “bomboana de pe colivă” e o linie atât de fină, încât numai nişte ochi cu experienţă în spate şi cu bune intenţii o întrevăd.
Drept dovadă, acum, când mă uit la numărul de voturi obţinut de cei doi, văd clar: am avut în campaniile noastre mai mulţi donatori decât au avut ei alegători vreodată.
Dar… ăştia-s oamenii! Unii mici, mici, mici.
Incredibil! Să trăieşti atâţia ani lângă un Chiriac, să ai la îndemână atâtea gloanţe, să poţi să-l mitraliezi cu atâtea acuzaţii serioase, dar să te-mpiedici complet lipsit de fond şi fundament de o campanie umanitară cu o miză atât de sensibilă şi uriaşă… ce naiba să mai spun şi să mai sper pentru oraşul acesta!
De peste 20 de ani mă tot amăgesc cu generaţia nouă de politicieni, mă dor degetele de câte ori am scris despre “noul val”, “generaţia mult aşteptată”. Şi uite-i! De 20 de ani stau ancoraţi în orgolii prosteşti şi lucruri mărunte, pur şi simplu se încăpăţânează să rămână mici!
Creşteţi, mă! Toţi! Şi pe stânga, şi pe dreapta! Creşteţi cu ceea ce sunteţi şi cu binele pe care îl puteţi face voi, nu târând totul în noroi şi defilând cu ticăloşiile contracandidaţilor. Depăşiţi-vă, mă, condiţia de lipitori de afişe! Au trecut 20 ani, nu mai merge cu statul la pândă toată noaptea ca să vă lipiţi pozele tătucilor unul peste altul! Construiţi lucruri, oameni şi fapte mari!
Creşteţi şi construiţi! Aşa se obţin acum voturile.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: