19 / 01 / 2022


Mâine are loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova / Ultimele calcule și informații din cursa electorală | .News

Alegeri prezidențiale Republica Moldova (sursa foto: InfoPrut) Mâine are loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Se…

De redactia , in Actualitate , at 14/11/2020

Alegeri prezidențiale Republica Moldova (sursa foto: InfoPrut)
Mâine are loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Se înfruntă Maia Sandu și Igor Dodon, iar lupta se preconizează a fi extrem de strânsă.
Primul tur a fost organizat pe 1noimbrie, iar Maia Sandu (36,16%) a fost marea câștigătoare. La doar 25.000 de voturi în spate, cu 32,61% din voturi, Igor Dodon a pierdut neașteptat primul tur, fiind cotat cu prima șansă.
Lupta se anunță cu atât mai încinsă, dat fiind faptul că președintele ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi l-a criticat acid pe Dodon și acuzat că ar fi cheltuit în jur de 10 000 000 de euro pentru campania electorală, lucru interzis de legislața electorală.
Astfel, Usatîi o poate ajuta pe Maia Sandu, mai ales că acesta a obținut 16,90% din totalul voturilor pe 1 noiembrie.
Promisiuni respectate?
Conform alegeri.md, Igor Dodon și-ar fi respectat doar 4 din promisiunile din campania prezidențială din 2016. În plus, 21 ar fi nerealizate, 8 parțial realizate și 1 în proces de realizare.
În ceea ce privește analiza promisiunilor electorale, Maia Sandu ar avea de 4 ori mai multe promisiuni conforme cu atribuțiile șefului statului, iar Dodon ar avea cu 26 mai multe propuneri electorale neconforme decât contra-candidata sa.
Cum stau candidații în ultimele sondaje?
Un sondaj realizat de către CBS-Axa, la comanda Watchdog.md arată că pe 15 noiembrie, Maia Sandu ar acumula 51,5% din voturi, depășindu-l pe Igor Dodon, pentru care ar vota 48,5%, informează Jurnal.md.
Un alt sondaj efectuat de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova arată Igor Dodon ar acumula 50,5% iar Maia Sandu – 49,5%.
Procesul de votare
Comisia Electorală Centrală informează că, potrivit informațiilor recepționate din 27 circumscripții electorale, până la ora actuală, 31 145 de alegători au solicitat votarea cu urna mobilă.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: