13 / 07 / 2024


Maia Sandu, detalii despre intenția rușilor de a schimba punctul de intrare a gazului în R. Moldova

By redactia , in Actualitate Internațional , at 02/11/2023

Președintele Maia Sandu a dezvăluit recent că, în primele zile ale atacului Rusiei asupra Ucrainei, concernul rus Gazprom a solicitat companiei Moldovagaz să schimbe punctul de intrare a gazelor naturale în Republica Moldova.
Potrivit șefei statului, rușii își doreau să livreze gaz în Republica Moldova prin regiunea transnistreană, întrucât atunci erau convinși că vor ajunge rapid în acea regiune separatistă.

„În primele zile de război, a venit o scrisoare de la Gazprom către Moldovagaz prin care se cerea să se schimbe contractul, și anume în contract să se schimbe punctul de intrare a gazelor naturale în R. Moldova. Punctul de intrare este pe la nordul R. Moldova, iar în primele zile de război, Gazprom a vrut să schimbe în contract punctul de intrare pe segmentul regiunii transnistrene, pentru că ei credeau că în foarte scurt timp vor ajunge acolo și doreau să controleze și acest punct de intrare a gazelor naturale în R. Moldova. Li s-a spus că nu interesează pe nimeni schimbarea contractului și lucrurile au rămas așa cum au fost inițial. Ulterior, rușii au înțeles și ei că n-au cum ajunge la hotarul cu R. Moldova”, a declarat președintele Republicii Moldova, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
De asemenea, în cadrul aceleiași emisiuni, jurnalistul Alex Cozer a amintit că fostul premier de la Chișinău, Ion Sturza, a declarat anterior că, la 24 februarie 2022, un șef de la FSB l-a sunat pe un omolog de-al său din instituția prezidențială și i-a transmis: „Noi am invadat Ucraina, în trei zile suntem la Tiraspol, voi la Chișinău nu vă agitați, pentru că vor exista ulterior discuții bilaterale ca să rezolvăm problemele”.
Astfel, fiind întrebată dacă a existat un asemenea mesaj, Maia Sandu a subliniat că nu se informează de la FSB, dar amenințări în acest sens au existat și în spațiul public.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *