22 / 06 / 2024


Mafia de partid și de stat își pune în funcții sinecurile la Electrica – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 26/12/2023

Ministerul Energiei, condus de PNL-istul Sebastian Burduja, l-a propus ca membru în Consiliul de Administrație al companiei Electrica SA, unde ministerul deține 48% din acțiuni, pe Dumitru Chiriță. Dumitru Chiriță, un PSD-ist sprijinit de partid pe o serie de funcții înalte, a condus și Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și a fost acuzat constant că a provocat criza facturilor la energie din iarna anului 2022.

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a fost acuzată că a provocat scandalul major al scumpirii facturilor de energie electrică și la gaze atât din cauza lipsei controalelor, cât și pentru că nu a derulat campanii de informare a clienților înainte de liberalizarea pieței, de la 1 ianuarie 2021.

Cine e Dumitru Chiriţă

Chiriță (60 de ani) a fost numit președinte al ANRE de majoritatea PSD din Parlament în noiembrie 2017. După ce a lucrat în perioada comunistă ca electrician, Chiriță s-a transformat în 1990 în sindicalist. După Revoluție a intrat în mișcarea sindicală și a devenit preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia” și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical în perioada 1996 – 1999.

În 2000 a intrat în PSD și a devenit deputat. Apoi, în 2004, a ajuns vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deși nu avea nici o calificare legată de sănătate. Din 2008 a revenit ca deputat până în 2017, când a fost propulsat la ANRE, potrivit CV-ului său oficial.

El și-a terminat facultatea în anul 2000, deci la 37 de ani, după cum arată un alt CV al lui Chiriță depus la o agenție europeană.

El deține 4 terenuri (trei în Dâmbovița, unul în Argeș), un apartament în București și o casă în Dâmbovița, trei autoturisme (între care și o Lada din 1978), potrivit declarației de avere din 2018 – cea mai recentă declarație depusă la ANI. E vorba despre Universitatea particulară Nicolae Titulescu – Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale.

În 2018, el a fost implicat în scandalul angajării la ANRE a norei lui Iulian Iancu, principalul specialist în energie al PSD. Nicoleta Tortolea este absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială.

Pe cine mai propune statul român la Electrica SA

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE SA), companie cu capital majoritar de stat, a propus-o membru în CA al Electrica pe Georgiana Bogasievici. Ea este șefa Biroului de Protocol de la Consiliul Județean Ilfov. A absolvit o facultate de drept și nu are nici o legătură cu domeniul energiei, potrivit CV-ului oficial.

Ministerul Energiei l-a mai propus pe Dragoș Ștefan Roibu,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *