26 / 02 / 2024


Lupte grele la Avdiivka: Armata rusă vrea să ocupe orașul – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 18/11/2023

Luptele s-au intensificat în zona din jurul orașului Avdiivka din estul Ucrainei, a anunțat luni armata ucraineană, forțele Moscovei intensificând bombardamentele aeriene și încercând să avanseze cu forțe terestre, conform Reuters, informează Rador Radio România.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele ruse au suferit pierderi grele. De asemenea, aceștia au declarat că forțele ucrainene au respins atacurile ruse în alte zone de pe linia frontului de 1.000 km.

Rusia s-a concentrat asupra estului Ucrainei de când nu a reușit să avanseze spre Kiev în primele zile ale războiului care durează de 20 de luni și, la jumătatea lunii octombrie, a lansat o ofensivă pentru a cuceri Avdiivka, situat la 20 km de orașul Donețk, controlat de ruși.

„Luptele continuă, în ultimele două zile ocupanții au crescut numărul de lovituri aeriene cu bombe ghidate de pe avioane Su-35”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun, pentru televiziunea națională.

Rușii atacă în valuri

„Inamicul aduce, de asemenea, din ce în ce mai multă infanterie. Dar când au încercat să desfășoare vehicule blindate alaltăieri, două tancuri și alte 14 vehicule au fost arse”. Forțele ucrainene, a spus el, au respins opt atacuri în ultimele 24 de ore asupra orașului, cunoscut pentru vasta sa uzină de cocs.

Vitali Barabaş, șeful administrației militare din Avdiivka, a declarat pentru agenția de știri Ukrinform că pierderile ruse în actuala ofensivă asupra orașului se ridică la minimum 3.000-4.000 de morți și alți 7.000-8.000 de răniți. El a precizat că „nici măcar o singură clădire” nu mai este intactă în oraș, în care au rămas puțin peste 1.500 din cei 32.000 de locuitori, iar evacuările continuă. Spitalul funcționa sub bombardamente constante și un singur magazin era deschis.

„Pur și simplu Avdiivka este situat geografic pe înălțimi și se poate vedea Donețk de aici, şi de asta au nevoie de el”, a spus Vitali Barabaş.

Un front lărgit

Statul Major General al Ucrainei, în raportul său de seară, a declarat că forțele sale au respins 15 atacuri rusești în apropierea orașului Mariinka, îndelung contestat, precum și 11 atacuri în apropiere de Bahmut, la nord-est, și șase în apropiere de Kupiansk, în nord-estul Ucrainei. Relatările rusești au spus că forțele Moscovei au respins cinci încercări ucrainene de a avansa asupra satelor din afara Bahmut, un oraș capturat de trupele rusești în luna mai după luni de lupte.

Comandantul forţelor ucrainene, generalul Valeri Zalujni, a declarat că a discutat despre „cele mai fierbinți sectoare” ale liniei frontului cu Charles Brown, președintele Statului Major Interarme al Statelor Unite. Valeri Zalujni a declarat luna aceasta că războiul intră într-o fază de uzură, determinându-l pe președintele Volodimir Zelenski să respingă orice idee că războiul s-ar îndrepta spre un impas.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *