27 / 05 / 2022


Luna plină din ianuarie are o mulțime de nume în lume, de la Luna Veche sau Luna Lupului, până la Duruthu Poya

Suntem în prima perioadă din an în care Luna este plină, iar această Lună Plină are o mulțime de denumiri…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 17/01/2022

Suntem în prima perioadă din an în care Luna este plină, iar această Lună Plină are o mulțime de denumiri în lume: Wolf Moon, Ice Moon, the Moon after Yule, Old Moon, Shakambhari Purnima, Ananda Pagoda Festival Moon sau Duruthu Poya. Nu trebuie uitat că Luna Plină NU este vreun fenomen super-rar și Luna în niciun caz NU capătă o culoare neobișnuită. Denumirile diverselor Luni pline în SUA sunt legate de tradițiile amerindienilor care au fost popularizate în almanahuri de acum 90-100 de ani.

În România, pe 18 ianuarie se produce faza de Lună Plină, la ora 01:48. Luna se vede plină între 17 și 19 ianuarie.

În vechile tradiții europene, această perioadă era numită ”Moon after Yule”, cu referire la un vechi festival germanic de iarnă cu rădăcini acum 15 secole, iar un alt nume din nordul Europei era ”the Old Moon” (Luna bătrână).

În SUA, unde fiecare Lună Plină are cel puțin o denumire, această lună de la mijloc de ianuarie este numită Ice Moon (pentru că era vreme friguroasă) sau Wolf Moon (pentru că era vremea când ieșeau haitele de lupi). Aceste denumiri din SUA provin din vechi almanahuri care acum un secol scriau despre tradițiile amerindienilor. De exemplu aceste nume erau relatate în 1930 de Maine Farmers’ Almanac și în ultimii ani s-a scris mult despre denumirile Lunii pline.

Sunt tradiții legate de acestă Lună Plină de ianuarie și în Asia: în calendarul hindus este numită Shakambhari Purnima, ca parte a unei sărbători de opt zile în cinstea zeiței Shakambhari. Tot în tradiția hindusă, acestă Lună Plină este numită Paush Purnima, fiind în ultima zi a unei luni calendaristice numite Paush.

După ziua de Paush Purnima începe luna calendaristică denumită Magha care reprezintă o perioadă de austeritate în care oamenii sunt invitați la meditație.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: