26 / 05 / 2024


Lucrările mai multor pictori basarabeni, prezentate într-o expoziție la București

By redactia , in Actualitate Internațional , at 19/04/2024

Expoziția de pictură cu genericul „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960” a fost vernisată joi, 18 aprilie, la Muzeul Național al Țăranului Român din București. 
Acesta este un proiect cultural de promovare a celor mai reprezentative nume din generația consacrată a pictorilor basarabeni, realizat de Asociația pentru cultură și arte „Arbor” și Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova la București.
Expoziția prezintă creațiile a 14 maeștri din stânga Prutului, nume sonore care s-au remarcat prin contribuția la înnoirea limbajului plastic al momentului.
„Proiectul documentează activitatea artistică a pictorilor de la Chișinău și pune în evidență eforturile de inovare în contextul „dezghețului“ hrușciovist din anii 60. Primii care și-au schimbat reperele stilistice au fost pictorii basarabeni care își începuseră formarea în anii 1940, la renumitele școli de arte frumoase de la București și Iași, și și-o încheiaseră în perioada postbelică. Este vorba de Mihail Grecu, Valentina Rusu Ciobanu, Ada Zevin, Glebus Sainciuc, Igor Vieru. Îndrăzneala lor a fost sancționată de responsabilii culturali ai vremii, operele lor fiind criticate și scoase din expoziții. Cu toate acestea, schimbările în gândirea picturală din Basarabia erau ireversibile, în acea perioadă cristalizându-se școala de artă de la Chișinău”, a informat Ambasada R. Moldova în România.
Lucrările expuse completează imaginea despre originalitatea artei din Republica Moldova care s-a afirmat cu putere acum jumătate de secol, trăsăturile specifice ale căreia sunt expresivitatea decorativă și interpretarea subiectelor într-o cheie poetică elevată, cu imagini simbolice și influențe ale tradiției populare.
Expoziția „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960”, va putea fi admirată până pe data de 19 mai 2024.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *