27 / 07 / 2021


Lovitură pentru PNL. Comisia de la Veneția critică revocarea Avocatului Poporului

Distribuie acest articol! Lovitură pentru PNL. Într-o scrisoare trimisă președinților Parlamentului, Ludovic Orban și Anca Dragu Comisia de la Veneția…

De redactia , in Internațional , at 23/06/2021

Distribuie acest articol!
Lovitură pentru PNL. Într-o scrisoare trimisă președinților Parlamentului, Ludovic Orban și Anca Dragu Comisia de la Veneția critică revocarea Avocatului Poporului Renate Weber. În document se solicită explicații privind revocarea lui Renate Weber înainte de termen. Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a acuzat astăzi, la Parlament, că documentul este ținut „ascuns” de cei doi președinți Ludovic Orban și Anca Dragu, scrie pesurse.ro.
Redăm mai jos conținutul scrisorii:
Directoratul general Drepturile Omului și Statul de DreptComisia de la Veneția
Domnule Președinte al Camerei Deputaților,Doamnă Președinte a Senatului,
Comisia de la Veneția a fost informată de intenția Parlamentului de a o demite din funcție pe doamna Weber, Avocatul Poporului din România.
Se pare, într-adevăr, că la o ședință comună a Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, ținută în data de 25 mai 2021, în timpul căreia au fost prezentate și dezbătute rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018, 2019 și 2020, s-a dat un vot de respingere.
În același timp, se pare că acest vot de respingere a permis ulterior destituirea Avocatului Poporului din funcțiile sale.
Dacă prezentarea și dezbaterea raportului de activitate al Ombudsmanului în fața Parlamentului constituie o bună practică, care este prevăzută în Principiile de protecție și promovare a instituției Ombudsmanului („Principiile de la Veneția”), și este susținută de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, condițiile legitime pentru întreruperea mandatului unui ombudsman sunt, de asemenea, clar stipulate, după cum urmează:
„11. Ombudsmanul poate fi revocat din funcție numai în conformitate cu o lista exhaustivă de condiții clare și rezonabile, definite de lege. Aceste condiții se referă numai la  criteriile esențiale de „incapacitate” sau „incapacitate de a îndeplini atribuțiile”, „conduită necorespunzătoare” sau „culpă ”,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: