27 / 01 / 2022


Locuitorii din Mămăliga, pregătiți să protesteze stradal dacă nu vor fi alipiți Cernăuțiului ~ InfoPrut

Românii din comuna Mămăliga, regiunea Cernăuți, cer autorităților de la Kiev să includă comuna în componența raionului Cernăuți. Oamenii sunt…

De redactia , in Magazin , at 21/01/2021

Românii din comuna Mămăliga, regiunea Cernăuți, cer autorităților de la Kiev să includă comuna în componența raionului Cernăuți. Oamenii sunt nemulțumiți de decizia autorităților centrale de a uni fără voința lor cele 8 localități din cadrul Consiliului Local în componența  raionului nou format Nistru cu centrul la Chelmenți, scrie BucPress.

Locuitorii comunei Mămăliga și-au dorit de la început ca comuna lor să fie inclusă în componența raionului Cernăuți, așa cum s-a procedat și cu celelalte comune din fostul raion Noua Suliță, însă autoritățile nu au ținut cont de părerea acestora, ci de decizia autorităților de la Kiev.
Acum, oamenii din comuna Mămăliga sunt gata să iasă în stradă sau să plece la Kiev pentru a rezolva această problemă.
La 15 ianuarie 2021, consilieri comunei Mămăliga au pregătit o Adresare către Președintele Ucrainei, Rada Supremă, Cabinetul de Miniștri și către Ministerul pentru dezvoltarea teritoriilor și comunităților, adresare care a fost votată de deputații locali. Aceștia solicită autorităților de la Kiev să includă comuna Mămăliga în componența raionului Cernăuți.
„Este singura comună din raionul Chelmenți, unde locuitorii din 7 sate sunt vorbitori de limbă română, celelalte localități din acest raion au o populație majoritar ucraineană. Este o nedreptate și în această situație”, afirmă locuitorii comunei.
Oamenii vor să-și păstreze limba, cultura, tradițiile strămoșești, însă, fiind într-un mediu străin valorilor lor naționale, riscă să-și piardă rădăcinile în cel mai scurt timp.
Luni, zeci de locuitori ai comunei Mămăliga au mers la Administrația regională de stat Cernăuți pentru a-i înmâna guvernatorului Serghei Osaciuc adresarea și pentru a-i solicita susținere în rezolvarea problemei respective. Acesta din urmă a promis că va trimite la Kiev adresarea locuitorilor comunei și că ii va susține în acest demers.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: