19 / 06 / 2021


Localități brăilene afectate de noile restricții

* potrivit datelor oficiale, muncipiul Brăila ajunsese, vineri, la un pas de rata de 4 cazuri la mia de locuitori,…

De redactia , in Actualitate , at 27/03/2021

* potrivit datelor oficiale, muncipiul Brăila ajunsese, vineri, la un pas de rata de 4 cazuri la mia de locuitori, fiind înregistrat cu 3,43 * în județ avem trei localități cu rata peste 4 și și una cu rata peste 8 *  în localitățile unde rata de infectare este mai mare de 4 la mia de locuitori, circulația e interzisă, în week-end, după ora 20.00, iar  magazinele se închid la ora 18.00 * în zonele unde incidența este mai mare de 7,5 la mia de locuitori restricțiile respective sunt valabile și în cursul săptămânii * prefectul Ciocan s-a întâlnit cu reprezentanții supermarket-urilor din Brăila, cerându-le să aplice mai bine regulile de prevenție * aceștia au cerut sprijin pentru disciplinarea clienților necooperanți * prefectul se va întâlni și cu reprezentanții  Braicar

Potrivit incidenței cumulative pe ultimele 14 zile valabile pentru ziua de 26 martie, muncipiul Brăila avea o rată de 3,43 la mia de locuitori. Pe județ, incidența era de 2,44 la mia de locuitori. Sunt, însă, și localități cu rate mari de infectare: sat Berlești, orașul Ianca – 6,58; sat Brateșu Vechi, comuna Surdila Greci – 8,93; sat Găvani, comuna Gemenele – 4,57 și sat Florica, comuna Roșiori – 4,37.
Prefectul Brăilei, Nicușor Ciocan, ne-a declarat că nu a apărut încă Hotărârea de Guvern cu noile restricții, însă va face o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență când documentul va fi emis oficial pentru a discuta situația de la nivel de municipiu și județ și ce măsuri se vor impune.
”Hotărârea de Guvern încă nu a apărut pentru a se lua în calcul noile restricții. Momentan rata în municipiu e de 3 și ceva. Dar dacă se va ajunge la 4, măsura se va aplica pe raza localităților care ating acele praguri și se vor respecta restricțiile impuse prin Hotărârea de Guvern. Dar, repet, încă nu a fost emisă. Oricum, după ce va apare, eu, ca președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, voi convoca acest comitet pentru a putea discuta situația la zi la nivelul muncipiului și județului și a stabili regulile care se vor aplica. Dar după ce apare hotărârea de Guvern”, ne-a declarat prefectul Brăilei.
Prefectul s-a întâlnit, săptămâna aceasta, cu reprezentanții supermarketurilor de pe plan local. Nicușor Ciocan ne-a precizat că discuțiile au avut drept scop prevenirea înmulțirii cazurilor de Covid-19, prin asigurarea păstrării distanței de către clienți în incinta magazinelor. Prefectul ne-a mai declarat că managerii de supermarketuri au întâmpinat probleme în a-i convinge pe unii clienți să respecte regulile, motiv pentru care i-au solicitat sprijin în acest demers. Întrebat dacă la întâlnire s-au discutat și măsurile anunțate joi seara de Guvern privind reducerea programului în weekend, prefectul ne-a răspuns că nu a fost cazul, deoarece noile restricții s-au anunțat după întâlnirea respectivă.
Nicușor Ciocan ne-a declarat că se va întâlni, luni, și cu cei din conducerea ”Braicar” pentru a discuta situația privind măsurilor de protecție împotriva Covid-19 din mijloacele de transport în comun. De asemenea, prefectul Brăilei a făcut apel la respectarea regulilor de către cetățeni pentru a limita răspândirea virusului.

Noi restricții impuse de Guvern pentru a limita înmulțirea cazurilor de Covid-19

 Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a elaborat un document prin care specifica ce măsuri suplimentare se vor lua în localitățile unde rata de infectare este peste 4 la mia de locuitori, respectiv peste 7,5 la mia de locuitori. Cele mai importante prevederi sunt reducerea programului supermarketurilor și magazinelor și limitarea circulației persoanelor.
Astfel, în localitățile cu o incidență cumulată de peste 4 la mia de locuitori și sub 7,5 la mia de locuitori, intervalul orar în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei va fi până la ora 20.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. De asemenea, operatorii economici, indiferent că își desfășoară activitatea la interior sau exterior, își vor închide programul la ora 18.00 tot pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
Pentru localitățile cu o incidență de peste 7,5 la 1.000 locuitori, aceste măsuri se vor aplica pe tot parcursul săptămânii, adică putem circula până la ora 20.00, iar supermarketurile se închid la ora 18.00. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura specificată anterior.
Documentul CNSU vine și cu alte restricții pentru sălile de sport și fitness. Acestea se vor închide în localitățile unde incidența va fi mai mare de 4 la 1.000 de locuitori.
În schimb, restricțiile se mai ”îndulcesc” în noaptea de Înviere. Documentul CNSU prevede că între 3 și 4 aprilie și 1 și 2 mai este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00 – 02.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: