27 / 05 / 2022


Lituania se pregătește să-l declare „persona non grata” pe președintele Belarusului Aleksandr Lukashenko

Peste 100 de oficiali din Belarus, inclusiv președintele Aleksandr Lukashenko, au fost incluși miercuri de către Lituania pe o listă…

De redactia , in Internațional , at 27/08/2020

Peste 100 de oficiali din Belarus, inclusiv președintele Aleksandr Lukashenko, au fost incluși miercuri de către Lituania pe o listă națională de sancțiuni, relatează agențiile internaționale de presă care punctează că această decizie precedă o potențială hotărâre la nivelul Uniunii Europene pentru impunerea mai multor măsuri restrictive la adresa unor oficiali din Belarus în contextul reprimărilor violente ale manifestanților pașnici care demonstrează împotriva regimului de la Minsk.

Lista va fi revizuită de Ministerul de Interne care deține autoritatea finală pentru a decide cu privire la aplicarea sancțiunilor. Dacă aceasta va fi aprobată, cei sancționați vor fi declarați “persona non grata” și li se va interzice intrarea în Lituania.

„Ministerul de Externe a trimis o listă actualizată Ministerului de Interne” care îl cuprinde și pe Lukashenko, a declarat Rasa Jakilaitienė, purtătoarea de cuvânt a ministrului de externe Linas Linkevičius, informează The New York Times, citând Baltic News Service.

Lista include persoane responsabile de “utilizarea violenței și, posibil, chiar cde rime împotriva cetățenilor lor”, a declarat ministrul de externe Linas Linkevicius, potrivit Baltic News Service

El a spus că pe listă se află membrii forțelor speciale de poliție din Belarus, serviciile secrete din Belarus, Parchetul General și Comisia electorală a țării.

„Cel puțin acești oameni nu vor putea veni aici la cumpărături după ce au bătut oameni acasă”, a spus Linkevicius.

Măsura de a-l include pe Aleksandr Lukashenko, liderul autoritar al Belarusului din 1994, pe lista unor sancțiuni reprezintă un gest fără precedent, însă se înscrie în rândul acțiunilor pe care Lituania, stat baltic ce a aderat la UE și NATO în 2004, le-a desfășurat în privința manifestațiilor din Belarus.

Lituania este statul care i-a oferit azil politic liderului opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, în urma alegerilor prezidențiale din 9 august,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: