23 / 09 / 2021


Lista actualizată a celor 26 de state europene care impun restricții românilor

Noi măsuri drastice. 26 de state din Europa au anunţat până acum restricții pentru români. Berlinul impune noi restricții pentru…

De redactia , in Internațional , at 15/08/2020

Noi măsuri drastice. 26 de state din Europa au anunţat până acum restricții pentru români.
Berlinul impune noi restricții pentru cei care vin din România.

Germanii consideră că Bucureștiul, dar și 10 județe din țară sunt zone cu risc, asta după ce în urmă cu mai puțin de o săptămână, aveau deja o listă cu alte șapte județe. Așadar, dacă ați trecut prin locurile considerate periculoase, testarea pentru Covid-19 este obligatorie la intrarea în Germania.
Și Grecia a anunțat că obligativitatea de a prezenta la granițe un rezultat negativ a fost prelungită până în 31 august.
Autoritățile din Germania au pus Bucureștiul și 27 de județe pe lista zonelor de risc. Ultimele incluse sunt Bacău, Brăila, Brașov, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui și Vrancea. În urmă cu nici o săptămână, alte șapte județe au fost declarate zone periculoase. Este vorba despre Argeş, Bihor, Buzău, Neamț, Ialomița, Mehedinți şi Timiş.
Toți cei care au fost în aceste județe trebuie să prezinte când intră în Germania un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii sau trebuie să accepte testarea gratuită, după ce au ajuns, în cel mult 72 de ore. Cine refuză riscă amenzi uriașe de până la 25.000 de euro.
Și autoritățile elene au anunțat că până pe 31 august toți cei care intră în Grecia, trebuie să prezinte un test negativ pentru infecția cu Covid -19, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii. Începând cu 17 august, măsura li se aplică și celor care călătoresc în scopuri esențiale – serviciu, afaceri, vizită la medic – și care până acum erau scutiți. Formularul de localizare rămâne obligatoriu.
Restricții au fost luate și de Elveția, care impune o carantină de 10 zile pentru cei care vin din România. Amenda pentru nerespectarea acestei decizii este de 10.000 de franci elvețieni.
Iar în Cipru nu mai sunt permise călătoriile în scop turistic.
În prezent, sunt 26 de state din Europa care, în contextul pandemiei de Covid-19, au stabilit restricții pentru români.
Mai jos, lista actualizată a statelor care impun restricții României, potrivit Ministerului Afacerilor Externe:
Austria. Românii trebuie să prezinte un test Covid-19, făcut în ultimele 72 de ore
Autoritățile de la Viena au decis reluarea zborurilor directe între România și Austria începând cu data de 1 august 2020. Companiile aeriene pot opera zboruri directe dinspre România către Austria și retur.
Persoanele care provin din state pentru care există alerte de călătorie, inclusiv România, trebuie să prezinte un test biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 facut cu 72 de ore iinainte de intrarea în Austria.
Belgia: Zonele din România incluse pe lista roșie
În data de 1 august 2020, autoritățile belgiene au modificat condițiile de călătorie pentru persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din România, după cum urmează:
– Călătoria dinspre România în Belgia: începând cu 1 august sunt incluse în zona roșie următoarele zone din România:
– Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu);
– Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea);
– Sud-Muntenia (Arges, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman);
– Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea);
Toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roșie trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecției cu COVID-19. Testul este efectuat de autoritățile belgiene.
Bosnia şi Herţegovina
Cetățenilor statelor membre UE, inclusiv cetățenilor români, le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina.
Cehia
România este considerată în prezent țară de „risc înalt” de autoritățile cehe în ce privește infectarea cu Covid-19.
Cetățenii din România trebuie să contacteze după intrarea pe teritoriul ceh un birou de sănătate publică pentru testarea PCR și să prezinte rezultatul testului în termen de 72 de ore.
Cipru
MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în Republica Cipru, în perioada următoare, să își reprogrameze deplasarea, având în vedere măsurile adoptate de autoritățile cipriote, în funcție de evoluția epidemiologică a pandemiei de COVID-19 în România.
Estonia
Pentru perioada 10-16 august 2020, cetățenii următoarelor state europene sunt obligați la autoizolare timp de 14 zile la intrarea în Estonia: Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Islanda, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Polonia, Portugalia, România (rata de infectare de 85.6/100.000), San Marino, Spania, Suedia și Elveția deoarece rata de infectare în aceste state depășește pragul de 16/100.000.
Federația Rusă
Frontierele aeriene cu statele UE, inclusiv România, nu au fost redeschise, negocierile fiind încă în desfășurare. Potrivit informărilor din 30.07.2020, noul termen pentru adoptarea unei decizii este 18.08.2020.
Finlanda
În Finlanda sunt în vigoare restricțiile privind traficul de frontierele externe pentru statele membre ale UE care nu sunt state Schengen, pentru Regatul Unit și anumite state terțe, recomandate de Consiliul Uniunii Europene. Astfel, restricțiile la intrare vor continua în ceea ce privește traficul dintre Finlanda și Bulgaria, Croația, România și Regatul Unit, precum și Monaco, cu restricții similare ca la frontierele interne, aflate în vigoare până la data de 11 august 2020.
Grecia
Autoritățile elene solicită, începând cu data de 28 iulie 2020, prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei
Măsura se aplică și pentru pasagerii care sosesc pe aeroporturile din Grecia, cu zboruri dinspre România și Bulgaria. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză
Irlanda
Cetățenii români care călătoresc în Irlanda direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie*, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.
Islanda
Este interzis, temporar, accesul cetățenilor străini care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei în Islanda. Măsura nu se aplică rezidenților statelor membre UE/SEE, AELS, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Andorrei, Monaco-ului, San Marino-ului și Vaticanului. De asemenea, măsura nu se aplică rezidenților următoarelor 12 state terțe: Algeria, Australia, Canada, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Thailanda, Tunisia și Uruguay.
Italia
Persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile. Autoritățile italiene au decis prelungirea aplicării acestor măsuri până la data de 7 septembrie.
În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui să anunțe sosirea pe teritoriul italian Direcției de Sănătate Publică locală și să specifice în detaliu în declarația pe propria răspundere locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil). De asemenea, transportatorii trebuie să măsoare temperatura pasagerilor și să nu permită călătoria celor depistați cu stare febrilă.
Letonia
Obligația de a se auto-izola o perioadă de 14 zile după sosirea în Letonia se impune, în perioada 7 – 13 august 2020, pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai următoarelor state: Suedia, Luxemburg, San Marino, Portugalia, Belgia, Bulgaria, România, Andorra, Cehia, Spania, Monaco, Olanda, Islanda, Elveţia, Franţa, Polonia, Austria, Croația, Cipru și Malta.
Lituania
Rezidenții din Croația, Suedia, Luxemburg, Portugalia, Bulgaria, Spania și România nu pot intra în Lituania.
Muntenegru
În cazul sosirii cetățenilor români, pe cale rutieră, în Muntenegru prin tranzitarea statelor nemembre UE, este permis accesul în Muntenegru doar dacă nu s-au oprit în țările de tranzit, ceea ce se dovedește prin datele de intrare/ieșire din aceste țări.
Norvegia
Intrarea cetățenilor români pe teritoriul norvegian este permisă cu menținerea obligativitatii de intrare in carantina/izolare la domiciliu timp de 10 zile după sosire.
Regatul Ţărilor de Jos
În data de 6 august, autoritățile olandeze au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare în Regatul Țărilor de Jos, adoptate în contextul evoluției pandemiei de COVID-19. Noile condiții vizează persoanele care intră pe teritoriul olandez, venind din zonele de risc ridicat (zona roșie și zona portocalie).
România continuă să fie inclusă în zona portocalie, pentru care se recomandă evitarea călătoriilor cu excepția celor strict necesare. Persoanelor care se deplasează/revin din state incluse în zona portocalie, așadar inclusiv cetățenilor care se deplasează din România, autoritățile olandeze le recomandă ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Persoanelor care vin din zonele de risc li se vor colecta datele de contact. De asemenea, autoritățile olandeze vor efectua controale pentru a verifica respectarea măsurii de autoizolare.
Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord
Persoanele care sosesc în Marea Britanie din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie (denumite „travel corridors”) sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.
Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 1.000 GBP.
Republica Moldova
Se interzice până la data de 31 august 2020 intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu următoarele excepții: cu unele excepții (membri de familie ai cetățenilor Republicii Moldova; persoane care posedă o viză de lungă ședere, persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, membri ai misiunilor diplomatice etc)
Slovacia
România este considerată ţară de risc, sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia Covid-19.
Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul.
România este considerată ţară de risc sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia de COVID-19.
Slovenia
Autoritățile slovene au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare și tranzit pe teritoriul Republicii Slovenia, intrate în vigoare la data de 31 iulie 2020.
Noile condiții vizează cetățenii care vin din state cu risc epidemiologic ridicat, printre care și România, alături de alte țări europene, precum Bulgaria și Luxemburg.
Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile slovene, cetățenii venind din România care intră în Republica Slovenia în scopul șederii (și nu al tranzitului) trebuie să intre în autoizolare timp de 14 zile la hotel sau în altă locație desemnată. Persoanele care nu pot indica o locație pentru efectuarea autoizolării vor fi plasate în carantină instituționalizată. Sunt exceptate de la măsura autoizolării/carantinei anumite categorii de persoane, cum ar fi persoanele aflate în tranzit sau transportatorii.
Ucraina
În prezent, potrivit evaluării autorităților ucrainene, România se află pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat – categoria roșie.
Cetățenii români domiciliați/rezidenți în unul din statele din categoria roșie, inclusiv România, sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-o țară din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina, vor intra în carantină timp de 14 zile. Alternativ carantinei, există varianta autoizolării la domiciliu, dacă cetățenii români care ajung în Ucraina consimt acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei, “Activ de acasă / Дій вдома”(pentru a utiliza aplicația este necesară o cartelă SIM cu număr de UA +380….).
Excepții privind măsura carantinării/autoizolării la domiciliu vor face, printre altele, persoanele care provin din statele incluse pe lista roșie dacă, după trecerea frontierei de stat a Ucrainei, efectuează o testare pentru COVID-19, prin metoda PCR, în cadrul unui laborator autorizat sau (începând cu data de 1 august a.c.) dacă prezintă, la momentul trecerii frontierei, un test de tip PCR, cu rezultat negativ, efectuat în ultimele 48 de ore.
Ungaria
România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor (alături de Bulgaria, Spania, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federația Rusă, Serbia, Japonia, China, SUA si Canada).
Intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile, precum și cei care prezintă un certificat care atestă că s-au vindecat de COVID-19 în ultimele șase luni. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de minim 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Comments comments

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: