24 / 02 / 2024


Lilian Scripnic (AUR), apel către Guvernul Ciolacu: Opriți pomenile de la stat pentru multinaționale! – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 15/11/2023

Deputatul AUR Lilian Scripnic cere Guvernului Ciolacu să renunțe la acordarea ajutoarelor de stat în cazul multinaționalelor precum Coca Cola, OMV sau combinatul Liberty și să ia măsurile necesare pentru a debloca Programul Național de Construcții, care a fost întrerupt de către Compania Națională de Investiții din lipsă de fonduri.

Într-o declarație politică, Lilian Scripnic a criticat dur Executivul pentru că alege să oprească de la finanțare obiective de investiție de interes public și social, în timp ce sprijină multinaționalele. Guvernul nu are bani de pensii, de proiecte de interes public, însă nu ezită să promită ajutoare de sute de milioane de euro pentru „firmele de casă”, a subliniat deputatul.

El a precizat că CNI a cerut sistarea tuturor lucrărilor din lipsă de bani. De altfel, Compania Națională de Investiții nu a mai plătit nimic din luna mai a anului curent, abia în 3 noiembrie trimițând adrese pentru sistarea lucrărilor, promițând că până la sfârșitul anului vor achita datoriile restante.

Or, în acest caz, de ce alege Guvernul să ajute firmele străine în detrimentul finalizării unor lucrări de interes public? Lilian Scripnic a afirmat că, în mod normal, Guvernul ar trebui să ofere aceste ajutoare de stat contra acțiuni, așa cum se face peste tot în lume.

„Nu mai dați ajutoare de stat mascate pentru că vă bateți joc de economia țării și de poporul acesta. Orice așa-zis ajutor de stat mascat prin pompoasa definitie “ajutor pentru investiții” oferiți-l doar în baza acțiunilor societății. Așa e cinstit și legal! Așa respectați mediul de afaceri românesc! Așa ajutăm România să nu intre definitiv în faliment”, a mai spus deputatul AUR.

Plăți restante în valoare de 2,2 miliarde de lei

Potrivit Arena construcțiilor, valoarea plăților restante acumulate de Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții pentru lucrări aferente programelor naționale de investiții se ridică la valoarea de peste 2,2 miliarde de lei. Pentru Programul Anghel Saligny, Ministerul Dezvoltării a făcut plăți de peste 1,6 miliarde lei în primele opt luni ale acestui an. Dar înregistrează, la acest moment, 1023 cereri de transfer prin program, în cuantum de 1,181 miliarde lei.

Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social  (PNCIPS) a primit 6,8 miliarde lei, prin Legea Bugetului de stat pe anul curent, sumă utilizată integral. Printre obiectivele finanțate se regăsesc spitale, complexuri sportive, sedii de instanțe judecătorești și parchete, Cazinoul Constanța, Centrul pentru Optică de Mare Putere din Măgurele etc. Mare parte dintre aceste proiecte se află în stadii avansate de execuție iar CNI SA înregistrează facturi neachitate de peste 1,032 miliarde lei.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *