27 / 07 / 2021


Liiceanu scrie ca și cum ar fi stat în aceeași celulă cu Elisabeta Rizea

Ca un făcut, la începutul fiecărui an, Gabriel Liiceanu face un exercițiu dramatic, publicînd fie un text de-a dreptul ridicol,…

De redactia , in Flux de Știri Recomandare , at 14/01/2021

Ca un făcut, la începutul fiecărui an, Gabriel Liiceanu face un exercițiu dramatic, publicînd fie un text de-a dreptul ridicol, fie unul în care parcă vrea să-și dea singur două palme. În 2019, și-a început publicistica prin articolul „Vis din noaptea de Anul Nou”, în care povestea cum, în vis, era să fie violat de un cal! Era, fără îndoială, un vis erotic, rămășiță a trăirilor sale de peste zi. Dar, de ce trebuia să ni-l povestească și nouă? Sau era vreun mesaj transmis cuiva care, așteptat fiind, n-a mai venit? Mă rog, treaba lui.

Anul acesta a ieșit din zona oniricului și a postat pe contributors.ro un text prin care parcă vrea să-și dea singur cu tesla-n coaste: „Complicii”. Despre ce este vorba? Liiceanu se ia la trîntă cu postul „Radio România Cultural” pentru că a postat pe site un articol în care amintea că s-au împlinit 8 ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu. Ce l-a deranjat încă nu-mi este clar, căci, citind articolul lui Răzvan Moceanu, am constatat că nu este vorba decît despre o fișă biografică a unuia dintre marii regizori români, fără adjective exagerate, fără etichete nepotrivite.

Urcîndu-se iarăși în pod pentru a-și face o poză cu el deasupra lumii, Gabriel Liiceanu pare să fi redevenit instanța aceea căcăcioasă care pute de la distanță, punînd etichete pentru oricine, uitînd cine este el: „M-am întrebat care din cei doi – Păunescu și Nicolaescu – a contribuit în mai mare măsură, în calitate de complice, la perpetuarea năpastei Ceaușescu”.

Vă dați seama, tocmai el, care, în primele zile de după Revoluție, în timp ce scria „Apelul către lichele”, s-a aruncat în brațele celui mai odios stalinist, Silviu Brucan, șeful ziarului „Scânteia”, a cărui nevastă, Alexandra Sidorovici, a fost asesor popular în temutul „Tribunal al Poporului”, care a băgat în pușcărie toată floarea intelectuală a țării, inclusiv pe Constantin Noica, părintele spiritual al lui Gabriel Liiceanu:

Citind textul lui Gabriel Liiceanu, îmi dau seama că individul trăiește cu impresia că era în celulă cu Elisabeta Rizea sau Doina Cornea, pe care le invocă doar în speranța că astfel va cădea un praf de stele și pe umerii lui gîrboviți. Nu ne spune însă ce atitudine publică a avut el în vremea cînd Doina Cornea, de pildă, era bătută prin beciurile Securității.

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: