21 / 05 / 2022


Lecție de istorie ținută de românii din Serbia pentru ministrul de Externe de la București ~ InfoPrut

Statul sârb modern ne-a luat dreptul la școli în limba maternă, dreptul de a purta nume și prenume românești, de…

De redactia , in Magazin , at 22/08/2020

Statul sârb modern ne-a luat dreptul la școli în limba maternă, dreptul de a purta nume și prenume românești, de a mai vorbi cu Dumnezeu în limba maternă în bisericile construite de noi, în cele peste 200 de sate românești din Timoc, din care 154 pur românești, iar altele 48 mixte. Declarația aparține președintelui Partidului Neamului Românesc din Serbia, Predrag Balașevici , care cere sprijinul Țării-mamă pentru ca românii din Serbia de Răsărit să-și regăsească identitatea.

În scrisoarea adresată ministrului de Externe de la București, Bogdan Aurescu, Balașevici a declarat că „nu este vina noastră că istoria ne-a despărțit de Țara-Mamă, iar statul din care facem parte ne-a supus unei deznaționalizări continue, la care Țara-Mamă pare să asiste pasiv, inexplicabil”.
„Statul sârb modern ne-a luat dreptul la școli în limba maternă, dreptul de a purta nume și prenume românești, de a mai vorbi cu Dumnezeu în limba maternă în bisericile construite de noi, în cele peste 200 de sate românești din Timoc, din care 154 pur românești, iar altele 48 mixte”, se arată în scrisoare.
Președintele Partidului Neamului Românesc subliniază că românii din Serbia nu-și mai cunosc istoria, pentru că nimeni nu a fost interesat să le-o explice.
„Să știm și să înțelegem că exonimul „vlah” înseamnă pur și simplu român, sau „rumân” cum ne spunem noi, în niciun caz un popor distinct, așa cum încearcă să susțină cei care nu ne iubesc.
Nu știm nici cine a fost Eminescu. Nu am auzit de Brâncuși. Pentru patimile noastre nu am auzit plânsul lui Goga. Nici Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul nu știm cine au fost. Nouă nu ne-a vorbit nimeni de jertfa valahilor Brâncovenilor, cea mai puternică jertfă creștină pentru credință creștină și de neam care a existat vreodată în ultimii două mii de ani.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: